Top matras voor rugpijn

Zoek je een top matras voor rugpijn met medische kwaliteiten? Sleeptherapy ontwikkelt en produceert top matrassen voor rugpijn, schouderpijn en andere problemen.

Doe hier snel je aanvraag voor een vrijblijvende prijsofferte en ontdek welke matras voor jou het beste is:


Medische matrassen advies Sleeptherapy

Stap 1 van 2

Top matras voor rugpijn
Top matras voor rugpijn

Matras voor rugpijn

Slapen op een slechte matras kan rugpijn verergeren of zelfs veroorzaken. Kies daarom voor een ergonomische matras die aangepast is aan uw slaapprofiel. Zo zijn uw spieren tijdens het slapen volledig ontspannen en kunt u gezond aan de dag beginnen. De Nachtwacht helpt u graag bij het vinden van de perfecte matras voor uw rug.

Een pijnvrije rug begint met een goede nachtrust

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem bij volwassenen. Heeft u er ook last van? Er is een uitweg! Een kwaliteitsmatras aangepast aan uw slaaphouding is een must en kan veel verlichting brengen.

Er bestaat niet zoiets als de ‘beste matras tegen rugpijn’‘. Het kiezen van een matras is een persoonlijke beslissing en hangt af van wat u het meest comfortabel vindt. De vraag is niet alleen of u een harder of zachter matras nodig heeft. Meerdere factoren zijn van belang. Naast flexibiliteit en veerkracht moet ook rekening worden gehouden met temperatuurregulering en vochttransport.

Wij gaan op zoek naar de matras die het best aan uw wensen en verwachtingen voldoet.

Welk materiaal is het beste voor mijn rug?

Het materiaal waaruit uw matras bestaat, is uiteindelijk minder relevant. Het belangrijkste is dat het comfortabel aanvoelt en dat u bij de keuze van een matras rekening houdt met de volgende vier belangrijke factoren:

Slaaphouding: slaapt u op uw buik, zij of rug?

Comfort: geeft u de voorkeur aan een zacht, medium stevig of stevig gevoel?

Drukpunt ontlasting: zijn sommige delen van uw lichaam bijzonder gevoelig (bv. uw schouders)?

De matras is opgebouwd uit verschillende modules die zo gekozen zijn dat uw wervelkolom op bepaalde plaatsen perfect ondersteund wordt en op andere plaatsen de zachtheid heeft die het nodig heeft. Zo kunnen uw spieren en tussenwervelschijven zich optimaal herstellen.

Top matras voor rugpijn

Probeer uw slaaphouding te veranderen

Het veranderen van uw slaaphouding is één manier om te proberen rugpijn te verlichten.

Als u een rug- of buikslaper bent met een zachte matras en u niet het budget hebt voor een nieuw bed, kunt u proberen over te schakelen op een zijligging die meer steun krijgt van uw bestaande matras. In het algemeen raden deskundigen buikslapers aan zich aan te passen aan zij- of rugslapen, omdat het in die posities gemakkelijker is om de juiste ondersteuning te krijgen.

Voor mensen met acute pijn kan een tijdelijke verandering van slaaphouding helpen om de druk op reeds pijnlijke of pijnlijke delen van de rug te verminderen. Mensen met lumbale pijn kunnen bijvoorbeeld proberen een tijdje op hun zij te slapen om te voorkomen dat ze te veel buigen in dat gebied, wat op hun buik of rug kan gebeuren.

Hoewel het de moeite waard is om te proberen de slaaphouding te veranderen, is het vaak geen oplossing voor de lange termijn omdat de verandering moeilijk vol te houden kan zijn. Sommige mensen voelen zich gewoon niet op hun gemak in een andere houding of vallen ’s nachts snel terug in hun oude slaaphouding. In deze gevallen is het waarschijnlijker dat andere benaderingen op middellange tot lange termijn gunstig zijn.

Extra slaapaccessoires voor slapers met rugpijn

Naast een matras kunnen ook andere accessoires een rol spelen om uw bed bevorderlijk te maken voor een goede, pijnvrije slaap. Het opwaarderen van uw kussens en uw bedbodem kan een goedkopere manier zijn om uw slaapomgeving te verbeteren, of u kunt ze samen met een nieuwe matras kopen als onderdeel van een complete renovatie.

Hoofdkussens

Hoofdkussens spelen een belangrijke rol bij het voorkomen en verminderen van rug- en nekpijn. Hoofdkussens die de nek goed ondersteunen, kunnen helpen bij het uitlijnen van de wervelkolom, omdat de wervelkolom zich uitstrekt in de nek (bekend als de halswervelkolom). Hoofdkussens ondersteunen niet alleen het hoofd, maar kunnen ook strategisch worden geplaatst om andere delen van het lichaam te ontlasten en comfort te bieden.

Veel factoren zijn van invloed op welk kussen het beste kan helpen bij nek- en rugpijn. De vulling van uw hoofdkussen moet passen bij uw persoonlijke voorkeuren en lichaamsvorm. De juiste vulling wordt ook grotendeels bepaald door de hardheid van uw matras en uw slaaphouding, zoals blijkt uit de volgende tabellen.

Zijslapers kunnen het nuttig vinden om een kussen tussen hun knieën te plaatsen, vooral als ze hun benen naar hun borst trekken. Zo’n kussen kan de druk op de heupen en lendenen verlichten. Een lichaamskussen over de hele lengte kan worden gebruikt om te voorkomen dat de onderrug verdraait.

Rugslapers hebben baat bij een kussen met een lage tot gemiddelde kussen hoogte onder de knieën, wat kan helpen om een meer natuurlijke kromming in de onderrug te behouden.

Buikslapers kunnen pijnverlichting krijgen door een dun kussen onder het bekken te plaatsen om overmatige druk of doorbuiging in de lendenstreek tegen te gaan. Sommige buikslapers gebruiken helemaal geen hoofdkussen of rusten hun voorhoofd alleen op een heel dun kussen.

Bedbodems en lattenbodems

De bedbodem kan bijdragen tot een ondersteunend slaapoppervlak voor mensen met rugpijn.

Sommige mensen kiezen voor een verstelbaar bed, waarmee het boven- en onderlichaam in verschillende hoeken kunnen worden gezet. Veel verstelbare bedbodems hebben ook een warmte- of massagefunctie, wat een aangename extra kan zijn voor mensen met rugpijn.

De optimale positie voor een slaper op een verstelbare lattenbodem hangt af van het type rugpijn dat hij of zij heeft en van zijn of haar slaaphouding. Zo vinden rugslapers vaak dat een lichte verhoging van de romp en de benen helpt om de druk op de onderrug te verminderen. Het is van essentieel belang na te gaan of uw matras compatibel is met een verstelbaar bed alvorens er een te kopen en aan te passen.

Zelfs klanten die geen verstelbaar bed willen, moeten zorgvuldig zijn bij het kiezen van de fundering, het platform of de basis voor hun matras. De meeste fabrikanten geven een lijst van aanbevolen kenmerken voor de basis, inclusief de afstand tussen de latten van een bedframe. Door deze richtlijnen te volgen, blijft de matras in goede staat en wordt voortijdig doorzakken voorkomen. Het gebruik van een goedgekeurde lattenbodem kan ook nodig zijn om de garantie op de matras te behouden.

Matras kenmerken om rugpijn te verlichten

Bij het kopen van een matras om rugpijn te verlichten, zijn sommige eigenschappen belangrijker dan andere. Met zoveel producten en een overvloed aan marketing hype, kan het moeilijk zijn om erachter te komen wat echt belangrijk is. U zult waarschijnlijk de meeste voldoening uit uw aankoop halen door u te concentreren op een paar belangrijke overwegingen:

Type matras: De materialen en het ontwerp spelen een grote rol bij de prestaties van een matras. De contouren, veerkracht, stevigheid, temperatuurregeling en bewegingsisolatie van een matras zijn voor elk type matras anders. Het is dus van cruciaal belang dat kopers nadenken over hun prioriteiten en een matras kiezen met componenten die het best aan hun behoeften zullen voldoen.

Ondersteuning in zones: het lichaamsgewicht wordt niet gelijkmatig verdeeld, maar bepaalde zones hebben meer demping nodig. Een matras met zones houdt hier rekening mee en biedt meer ondersteuning op die plaatsen.

Hoogwaardige materialen: Een matras van uitstekende materialen biedt veel meer kans op de prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid die mensen met rugpijn nodig hebben.

Hardheidsgraad: de hardheid van een matras bepaalt het comfort en is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Tegelijkertijd kan de juiste hardheidsgraad een grote rol spelen bij de vraag of een matras voldoende ondersteuning biedt, en dit zal sterk afhangen van het lichaamsgewicht en de slaaphouding van een persoon.

Vaak gestelde vragen

Welke matras soorten zijn het beste voor mensen met rugpijn?

Het beste bed voor iemand met rugpijn is een bed dat is aangepast aan het lichaamstype en de gewenste slaaphouding. Rugpijn vriendelijke modellen zijn verkrijgbaar in alle matras soorten, maar veel slapers vinden dat hybride matrassen de beste combinatie van ondersteuning en drukverlichting bieden.

Spiraalveren zorgen voor een betere uitlijning van de wervelkolom dan binnenvering of schuimveren, vooral als de veren in ergonomische zones zijn verdeeld. Het comfort systeem van een hybride – meestal gemaakt van synthetisch schuim of latex – biedt de nodige drukverlichting en contouren om spanning te verlichten en drukpunten te vermijden. Afzonderlijke matrassen kunnen natuurlijk beter of slechter zijn voor rugpijn, ongeacht hun constructie.

Welke matras hardheid is het beste voor mensen met rugpijn?

Veel mensen denken dat een stevig matras het beste is tegen rugpijn, maar mensen met rugpijn moeten – net als alle andere slapers – een matras hardheid kiezen die bij hun gewicht past en niet te zacht of te stevig is. Mensen die minder dan 130 pond wegen hebben meestal een matras nodig met een gemiddelde of zelfs zachte hardheid, terwijl mensen die meer dan 230 pond wegen meestal de voorkeur geven aan een matras met een gemiddelde of stevige hardheid.

Ondanks het verschil in objectieve hardheid, zou het subjectieve gevoel vrij gelijkaardig moeten zijn, dankzij de manier waarop matrassen samendrukken onder het gewicht. De juiste matras zal stevig genoeg aanvoelen om ondersteuning te bieden en zacht genoeg om pijn te voorkomen. Voor mensen die gewend zijn op een te zachte matras te slapen, kan de keuze van een matras met druk verlagende eigenschappen hen helpen zich aan te passen aan de juiste hardheid.

Welke slaaphouding is het beste bij lage rugpijn?

Mensen met lage rugpijn vinden vaak de meeste verlichting als ze op hun zij slapen met hun knieën gedeeltelijk gebogen. Een kussen tussen de knieën kan deze houding ook comfortabeler maken, mits het kussen de juiste grootte heeft om de juiste uitlijning van de rug en heupen te bevorderen. Kussens onder de knieën of in het midden van de rug kunnen ook helpen voor mensen die liever op hun rug slapen, terwijl buikslapers verlichting kunnen vinden met een dun kussen voor hun hoofd en een meer ondersteunend kussen onder hun buik en heupen.

Het kan nodig zijn met verschillende kussens te experimenteren voordat u vindt wat voor u werkt, want de verkeerde grootte of vorm van het kussen kan de situatie soms verergeren. Voor veel mensen, vooral degenen die op hun buik slapen, biedt een andere slaaphouding betere resultaten dan een combinatie van kussens.

Welke slaaphouding is het beste bij bovenrugpijn?

Als u last heeft van pijn in de bovenrug, kunt u het beste op uw zij of rug slapen, want slapen op de buik veroorzaakt veel spanning in de schouders en nek. Zijslapers kunnen ook last krijgen van pijn in de bovenrug en schouders als hun matras niet voldoende druk verlagend is, omdat de houding deze gebieden kan verkrampen en drukpunten en spanning kan veroorzaken waar uw schouder tegen het bed drukt.

Ongeacht uw slaaphouding is de keuze van het juiste kussen ook een essentiële factor bij het verlichten van pijn in de bovenrug en schouders.

Top matras voor rugpijn

De beste matras kiezen bij lage rugpijn

Slapen op een verkeerde matras kan pijn in de onderrug veroorzaken of verergeren. Een gebrek aan ondersteuning door een matras versterkt een slechte slaaphouding, spant spieren en helpt niet om de wervelkolom uitgelijnd te houden, wat allemaal bijdraagt tot lage rugpijn.

Het slaapcomfort gaat ook verloren als een matras niet aan iemands individuele voorkeuren voldoet. Een matras die zowel comfort als ondersteuning biedt, helpt lage rugpijn te verminderen en stelt de structuren in de wervelkolom in staat ’s nachts echt te rusten en te verjongen.

Bekijk matrassen en slaaphoudingen voor elke diagnose van rugpijn

Met de grote verscheidenheid aan matrassen op de markt, kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen. De volgende praktische richtlijnen zijn bedoeld om patiënten met lage rugpijn te helpen bij het kiezen van de beste matras voor zowel ondersteuning van de rug als slaapcomfort:

Persoonlijke voorkeur moet uiteindelijk bepalen welke matras het beste is. Er is niet één soort matras dat voor alle mensen met lage rugpijn werkt. Elke matras die iemand helpt te slapen zonder pijn en stijfheid is de beste matras voor die persoon. Patiënten met lage rugpijn moeten het matras kiezen dat aan hun normen voor comfort en ondersteuning voldoet en hen in staat stelt een goede nachtrust te hebben.

Begrijp en informeer naar de fysieke componenten van de matras. De spoelen of binnenveren van een matras zorgen voor de ondersteuning. Verschillende matrassen verschillen in het aantal en de plaatsing van de spoelen. De vulling bovenop de matras is er in veel verschillende diktes. De matras diepte varieert meestal van 7 tot 18 inch diep. De keuze van het aantal spoelen, het type vulling en de matras diepte moet worden bepaald door individuele voorkeuren.

Zoek naar een matras met ondersteuning voor de rug. Een goede matras moet de natuurlijke krommingen en uitlijning van de wervelkolom ondersteunen. De juiste hoeveelheid rugondersteuning helpt de patiënt ook om ochtendspierpijn te voorkomen. Hoewel er niet veel klinische gegevens over matrassen zijn, bleek uit één onderzoek dat matrassen met een gemiddelde hardheid meer verlichting van rugpijn geven dan stevige matrassen.

Zorg voor een evenwicht tussen ondersteuning van de rug en comfort. Algeheel comfort tijdens het slapen op de matras is net zo belangrijk als voldoende ondersteuning van de rug. Slapen op een te stevig matras kan pijn op drukpunten veroorzaken. Een matras met een gemiddelde hardheid kan comfortabeler zijn omdat het de schouders en heupen iets laat wegzakken. Patiënten die een steviger matras willen voor ondersteuning van de rug, kunnen er een krijgen met een dikkere vulling voor meer comfort.

Weet wanneer het tijd is voor een nieuwe matras. Als een oude matras zichtbaar doorzakt in het midden of niet meer comfortabel is, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe. Het plaatsen van planken onder een doorgezakt matras om te voorkomen dat het in het midden doorzakt, is slechts een kortetermijnoplossing voor het doorzakken; een nieuw matras is nog steeds nodig.

Bij het winkelen voor een matras is het belangrijk om bewust te zijn van de kwaliteit en de waarde van elke potentiële aankoop. De volgende punten moeten door een patiënt in overweging worden genomen bij de aankoop van een nieuw matras:

Winkel voor de beste waarde en kwaliteit van de matras in plaats van de prijs. Matrassen met meer spiraalveren en een dikkere vulling zijn meestal van betere kwaliteit en ook duurder; een hogere prijs is echter geen garantie dat het matras comfortabeler is of meer ondersteuning biedt. Matras winkels hebben vaak uitverkoop en promoties, dus het is een goed idee om te vergelijken voor de beste prijs na het vinden van de juiste matras.

Hoe beoordeel ik een matras?

Let op advertenties voor matrassen. Claims dat een matras “orthopedisch” of “medisch goedgekeurd” is, moeten met scepsis worden bekeken. Er is geen uitgebreid medisch onderzoek of gecontroleerde klinische proeven gedaan naar matrassen en lage rugpijn. Het is aan de persoon om te bepalen of extra kenmerken op een matras het al dan niet comfortabeler of beter maken.

Probeer de matras uit voordat u hem koopt. Om matrassen te testen, kunnen mensen in hotels of bij anderen thuis op verschillende merken en modellen proberen te slapen voordat ze naar een matrassenwinkel gaan. Ga bij het winkelen in een winkel een paar minuten op de matras liggen om te zien of hij goed past. Als twee mensen op de matras slapen, moeten ze allebei tegelijk de matras testen om er zeker van te zijn dat ze genoeg ruimte hebben en zich allebei prettig voelen op hetzelfde type matras.

Controleer matrassen en slaaphoudingen voor elke diagnose van rugpijn

Koop matrassen van winkels en bedrijven die betrouwbaar zijn. Kijk naar de klantenservice die de matrassenwinkel biedt, zoals bezorg opties, garantie, en verwijdering van oude matrassen en het retourbeleid van de winkel. Kijk voor matras winkels die klanten toestaan om een matras te retourneren als ze niet tevreden zijn met de kwaliteit of het comfort na het slapen erop voor een aanzienlijke periode van tijd (dat wil zeggen, een paar weken tot een maand).

Om de kwaliteit van een nieuw matras te behouden, moet het om de zes maanden opnieuw worden gelegd om ervoor te zorgen dat het matras gelijkmatig slijt. Dit houdt in dat de matras regelmatig 180 graden wordt gedraaid en in de lengte wordt omgedraaid. De Better Sleep Council raadt af om een matras op een boxspring/foundation te leggen die niet voor de matras gemaakt is, omdat dit de levensduur van de nieuwe matras kan verkorten.

Het kiezen van een nieuwe matras die comfortabel, ondersteunend en van hoge kwaliteit is, is belangrijk om mensen met lage rugpijn te helpen een goede nachtrust te krijgen. En marketingboodschappen, promoties en speciale kenmerken kunnen het winkelen voor de juiste matras tot een uitdaging maken.

Door de fysieke samenstelling van een matras te begrijpen en bereid te zijn vragen te stellen over de binnenkant van een matras, kunnen mensen matrassen nauwkeurig evalueren en vergelijken. Sommige matrassen winkels bieden uitsneden van de binnenkant aan; dit is een goed hulpmiddel om de matras kwaliteit te begrijpen en te beoordelen.

De belangrijkste onderdelen van een goede matras

De volgende fysieke componenten zijn de belangrijkste kenmerken van de meeste hoogwaardige matrassen.

Matras veren en -spiralen geven steun aan de rug

De draad in de spoelen komt in verschillende diktes, waarbij een lager gauge getal duidt op dikkere, stijvere draad en een steviger matras. Een hogere concentratie staalspiralen duidt op een matras van hogere kwaliteit, maar dit betekent niet dat het hoogste getal het beste is: patiënten moeten zelf beoordelen welke matras het meest geschikt is om steun te bieden en hun lage rugpijn te verlichten.

Naast de veren in een matras kan ook de vulling bovenop de matras een indicator van kwaliteit zijn. Matras vulling is meestal gemaakt van materialen zoals polyurethaanschuim, opgeblazen polyester of katoen. Geëxpandeerde matrasvulling is vaak duurder, maar veel mensen vinden het comfortabeler en de extra kosten waard.

Ondersteuning en comfort van kussens

Middenvulling in een matras

Dit type matras vulling ligt net onder de gewatteerde toplaag en is meestal van schuim gemaakt. Als u een dwarsdoorsnede van de matras bekijkt, voelt zachter schuim bijna vochtig aan, terwijl steviger schuim niet zo snel terugveert. De volgende laag matras vulling bestaat uit katoenen watten, die van matras tot matras en zelfs binnen één matras in dikte kunnen verschillen. Hierdoor voelt de matras op sommige plaatsen steviger aan dan op andere, zoals een grotere stevigheid in het midden van de matras.

Isolerende matras vulling

Deze vulling ligt bovenop de spiraalveren, zodat ze aan de bovenzijde van het matras niet voelbaar zijn, en beschermt de spiraalveren tegen beschadiging van de bovenste lagen van het matras.

Matras tijken en doorstikken

De buitenste laag van een matras bestaat uit tijk, die in een matras van goede kwaliteit meestal van polyester of een katoen polyester mix is gemaakt. De matrashoes hecht zich aan de bovenste lagen van de vulling. Het is een goed idee om de kwaliteit van het stiksel op de matrashoes te controleren en na te gaan of het consistent en ononderbroken is.

De beste matras kiezen

Matras fundamenten

De matras-fundatie of boxspring biedt extra ondersteuning voor de matras. Funderingen bestaan meestal uit een houten of metalen frame met veren. Een gewoon houten frame kan het matras harder doen aanvoelen dan een frame met veren. Een houten matras fundatie moet alleen worden gekocht als het hout vrij is van scheuren en recht is. De Better Sleep Council raadt aan om een fundering en matras als set te kopen om het matras te sparen.

Schuimrubberen matrassen

Als alternatief voor traditionele matrassen zijn sommige soorten matrassen geheel of grotendeels gemaakt van traagschuim of latex schuim. Ze kunnen in verschillende dichtheden worden gekocht. Sommige schuimmatrassen zijn gemaakt van verschillende lagen schuim die aan elkaar zijn geplakt, terwijl andere een schuimkern in het midden hebben. Schuimmatrassen zijn er in verschillende hardheden om mensen meer keuze te geven voor ondersteuning van de rug en comfort. De keuze tussen een schuimmatras en een traditioneel matras is gebaseerd op persoonlijke voorkeur.

Door vragen te stellen, schriftelijke productinformatie aan te vragen en elk matras grondig te onderzoeken, kunnen patiënten beter opgeleide consumenten worden. Door de praktische richtlijnen voor het selecteren van een nieuwe matras te volgen, zullen patiënten goed toegerust zijn om de beste matras te vinden voor slaapcomfort, ondersteuning van de rug en vermindering van lage rugpijn.Tips:  beste matras voor rugpijn | matras voor lage rugpijn | beste matras voor rugpijn en heuppijn | harde of zachte matras voor rugpijn | beste matras voor lage rugpijn


Top matras voor rugpijn