Soorten matrassen voor rugpijn

Ken je Sleeptherapy al? Sleeptherapy ontwikkelt en produceert verschillende soorten matrassen die helpen rugpijn en andere pijnklachten te verlichten.

Wil je graag een vrijblijvende prijsofferte ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en ontvang binnenkort jouw prijsofferte op maat:


Medische matrassen advies Sleeptherapy

Stap 1 van 2

Soorten matrassen voor rugpijn
Soorten matrassen voor rugpijn

Beste matras tegen rugpijn

Als u op deze pagina bent, bent u waarschijnlijk op zoek naar een matras die uw pijn in de boven- of onderrug kan verlichten. Geloof me als ik zeg dat ik weet hoe moeilijk deze zoektocht kan zijn, zo vaak maken bedden die diepe drukverlichting beloven, het niet waar. Dus hoe vindt u het bed dat aan uw behoeften voldoet? Het is simpel! Kijk maar eens naar onze beste matrassen tegen rugpijn. Ze variëren van betaalbaar tot luxueus, van stevig tot zacht, en bieden u tal van opties om over na te denken bij het nemen van uw beslissing. Wij brengen onze deskundigheid inzake materialen en bedconstructie in, uiteraard geleid door onze eigen ervaring met het verlichten van pijn op deze bedden. Maar wij gebruiken ook een groot aantal objectieve tests om de prestaties van elk bed te bepalen, en deze spelen ook een grote rol in het selectieproces.


Wat moet u zoeken in een matras tegen rugpijn

Bij het zoeken naar een matras tegen rugpijn is het belangrijk om te letten op ondersteuning, hardheidsgraad en drukverlaging. Verschillende soorten matrassen bieden deze factoren in verschillende mate. Hieronder kunt u zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Soorten matrassen voor rugpijn

Er zijn verschillende soorten matrassen, en wij raden sommige matrassen meer aan dan andere om rugpijn te helpen bestrijden. Hieronder vindt u meer informatie over de belangrijkste soorten matrassen.

Schuimrubberen matrassen

Schuimmatrassen zijn gebaseerd op polyschuim met een hoge dichtheid dat de slaper ondersteunt. Als u rugproblemen hebt, raden wij vaak aan om schuimmatrassen te vermijden en te kiezen voor binnenvering- of hybride matrassen, die iets meer ondersteuning bieden.

Binnenvering matrassen

Innerspringmatrassen combineren stalen spoelen met dunne comfortschuim toppers. Ze zijn vaak stevig en veerkrachtig, wat goed werkt tegen rugpijn (zolang ze ook voldoende drukverlichting bieden).

Hybride matrassen

Hybride matrassen maken gebruik van spiraal- en schuimlagen om een ondersteunende en toch comfortabele slaapomgeving te creëren. Deze bedden kunnen sterk variëren in gevoel en materiaal, maar zijn vaak het soort bed dat we aanraden voor mensen die rugpijn willen verlichten.

Latex matrassen

Latexmatrassen zijn stevig, veerkrachtig en verkoelen op natuurlijke wijze. Deze bedden zijn zeer duurzaam en ondersteunend, maar niet de eerste keuze voor slapers met een slechte rug. Deze mensen hebben vaak een materiaal nodig dat meer lichaamscontour geeft. Latexmatrassen bieden meestal niet de juiste ondersteuning om spanning te verlichten, vooral in de onderrug.

Steun

Nog belangrijker dan het kiezen van het juiste matrasmateriaal is het kiezen van een matras die de juiste mate van ondersteuning biedt. Voor mensen die aan chronische rugpijn lijden, is de juiste ondersteuning uiterst belangrijk. U kunt een zachte matras hebben die zeer ondersteunend is en een stevige matras die het lichaam helemaal niet ondersteunt. Adequate ondersteuning heeft alles te maken met hoe een matras werkt om de wervelkolom in een neutrale positie te houden en toch comfortabel te zijn.

Uitlijning tijdens de slaap

Let bij het kopen van een matras op de volgende punten:

Afgestemde steun

Matrassen met zoneondersteuning zijn ontworpen om zich aan te passen aan de verschillende delen van het lichaam, met zachter schuim bij de schouders en steviger schuim bij de heupen. Dit bevordert de juiste uitlijning van de wervelkolom, wat de sleutel is tot het verlichten van rugpijn.

Evenwichtig schuim

Bedden met verschillende soorten schuim (latex, traagschuim en polyurethaanschuim met hoge dichtheid) bieden de beste ondersteuning voor mensen met rugpijn. Deze uitgebalanceerde benadering combineert ondersteuning met drukontlasting voor een goed afgerond gevoel.

Contouren

Een matras met lichaamscontouren in de onderrug kan ook helpen uw wervelkolom in een neutrale positie te houden. Door de ruimte op te vullen die uw lichaam maakt wanneer het lichtjes in het bed zakt, kunnen voorgevormde schuimsoorten ervoor zorgen dat u de hele nacht gelijkmatig ondersteund wordt.

Stevigheid

Aangezien we het hierboven over stevigheid hadden, laten we het hier afronden. Stevigere matrassen hebben de neiging om de slaper te laten zweven op het oppervlak van het bed, terwijl zachtere bedden de slaper in staat stellen om weg te zakken voor diepe drukverlichting. U moet ervoor zorgen dat uw matras de juiste hardheidsgraad heeft voor uw slaaphouding, omdat dit bepaalt hoe uw wervelkolom moet liggen. Er zijn aanwijzingen dat een stevig matras de pijn bij mensen met CLBP beter kan verlichten. Het is echter waarschijnlijker dat een verandering in rugpijn meer te maken heeft met verbeterde slaappatronen dan met feitelijke fysieke veranderingen in de lendenwervelkolom. Het veranderen van matras naar slaaphouding (d.w.z. het kiezen van bedden voor zij-, rug- en buikslapers) hielp de pijn en het ongemak bij de proefpersonen te verminderen. Om een lang verhaal kort te maken: Het vinden van de juiste hardheid kan wonderen doen voor een slaper met speciale behoeften. Hieronder gaan we in op rugpijn in verschillende slaaphoudingen om u te helpen de juiste hardheidsgraad voor uw behoeften te vinden.

Rugslapers met rugpijn

De beste matras voor rugslapers valt in de categorie medium stevig tot stevig, wat ongeveer 6,5 tot 7 op 10 is op de hardheidsschaal (10 is de hoogste hardheid). Deze medium hardheidsgraad biedt de ideale balans tussen de nodige ondersteuning en zachtheid om de slaper comfort te bieden en drukpunten te verlichten.

Zijslapers met rugpijn

De beste matras voor zijslapers is zacht tot medium zacht, dus ongeveer 5-6 op de hardheidsschaal van matrassen. Als u een zijslaper bent, hebt u een bed nodig dat een beetje doorhangt in de schouder- en heupzone, zodat uw ruggengraat in een neutrale positie ligt (in plaats van te draaien in uw onderrug). Wij raden zijslapers met rugpijn aan een medium-zacht bed te kiezen in plaats van een heel zacht bed, zodat ze ook de juiste ondersteuning krijgen.

Buikslapers met rugpijn

De beste matras voor buikslapers is stevig tot zeer stevig, dus 7-8 op de stevigheidsschaal. Deze slapers hebben veel ondersteuning nodig (en heel weinig drukontlasting) om ervoor te zorgen dat hun heupen in lijn blijven met hun schouders. Buikslapers kunnen last krijgen van rugpijn wanneer hun heupen in de dempende comfortlagen wegzakken en zo een kromming van de ruggengraat veroorzaken.

Combinatieslapers met rugpijn

Wij bevelen een medium stevig matras aan voor combinatieslapers. Zij moeten zich in verschillende slaaphoudingen gesteund en comfortabel voelen, en een matras met gemiddelde hardheid biedt vaak voldoende drukverlichting en ondersteuning in verschillende posities gedurende de nacht.

Drukontlasting

Tot slot wil ik het hebben over drukverlaging. Chronische-pijnlijders hebben meer dan andere slapers behoefte aan een matras die de druk op de gevoelige delen van het lichaam, met name de lendenstreek en de schouders, actief verlicht. Drukpunten ontstaan meestal wanneer er meer druk wordt uitgeoefend op een bepaald gebied, waardoor de wervelkolom scheef gaat staan. Als uw lichaam uit het lood beweegt, wordt er meer druk uitgeoefend op uw rug, wat kan leiden tot frustrerende pijn in uw hele bovenlichaam. Daarom is het belangrijk om niet op een matras te slapen die druk uitoefent op een van uw belangrijkste gewrichten. Hierdoor kan uw lichaam zich ontspannen en vermindert het risico dat zich drukpunten vormen langs uw ruggengraat en onderrug. Als u op zoek bent naar een matras met uitstekende drukverlaging, zoek dan naar het volgende:

Geheugenschuim

Te veel traagschuim kan leiden tot een dramatische verzakking en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom, maar een lichte aanraking van het materiaal kan veel doen om pijnlijke gewrichten te verlichten, omdat het schuim zich zachtjes aanpast aan deze gebieden. Als u bang bent dat traagschuim u een warme nachtrust bezorgt, kies dan voor een matras met gel traagschuim dat de luchtcirculatie bevordert.

Heupsteun

Zoals we in het hoofdstuk over ondersteuning hebben besproken, kan een matras met een lichte lift in de heupzone een zegen zijn voor mensen met rugpijn die behoefte hebben aan behaaglijke verlichting, maar ook aan een optimale uitlijning van de wervelkolom.

Kan uw matras rugpijn veroorzaken?

Als u wakker wordt met rugpijn die u vroeger niet had, kan uw matras de oorzaak zijn. Als u onlangs een nieuw bed hebt gekocht, kan het iets te zacht (of te stevig) zijn voor uw behoeften, wat rugpijn kan veroorzaken, vooral als het uw wervelkolom uit de uitlijning brengt. Als dit het geval is, raden wij u aan 30 dagen in uw nieuwe bed te slapen om te zien of uw lichaam eraan went. Zo niet, dan moet u uw matras terugbrengen of een topper kopen om u te helpen. Doorgezakte matrassen kunnen ook een belangrijke oorzaak van rugpijn zijn. Als uw matras 7 tot 10 jaar oud is en op sommige plaatsen doorgezakt, kan dat een negatieve invloed hebben op uw slaapgezondheid. Het kan ook zijn dat u uw lichaam onbewust uitrekt om de verzakking te compenseren. Als u merkt dat uw matras is doorgezakt, is het tijd om hem te vervangen of een matrasonderlegger te gebruiken totdat u klaar bent om een nieuw bed te kopen.

Soorten matrassen

Eenvoudige manieren om rugpijn te verminderen

Een nieuw matras is een grote investering, en soms kan het te duur zijn om in uw budget te passen. Als u uw rugpijn op een kosteneffectieve manier wilt verlichten, zijn er enkele andere opties die u kunt proberen.

Kussen

Een nieuw kussen dat bij uw slaaphouding past en uw nek goed ondersteunt, kan een goede manier zijn om uw slaaphouding snel te verbeteren en rugpijn te verminderen. Bekijk ons overzicht van de beste kussens tegen rugpijn voor een aantal opties en om meer te weten te komen over hoe kussens kunnen helpen bij rugpijn.

Matras topper

Een stevige matras-topper bovenop een doorgezakt of niet-ondersteunend matras kan een goede en snelle oplossing zijn voor rugpijn. Een matrastopper kan u de nodige ondersteuning bieden en de levensduur van uw matras met een paar maanden verlengen. Bekijk enkele van onze beste matras toppers om enkele opties te zien.

Verander uw slaaphouding

Uw slaaphouding kan rugpijn veroorzaken. Voor rugslapers is het het gemakkelijkst om een neutrale houding van de wervelkolom aan te nemen, wat de pijn aanzienlijk kan verminderen. Aan de andere kant worden buikslapers vaak wakker met rugpijn. Zijslapers kunnen ook pijnklachten krijgen als ze tijdens hun slaap niet in oneven posities draaien. Als u last heeft van rugpijn, kan het helpen om te leren op uw rug te slapen.

Wat is rugpijn?

De meeste medische onderzoeken richten zich op chronische lage rugpijn. Om als chronisch te worden geclassificeerd, moest de lage rugpijn langer dan drie maanden duren. Recentelijk zijn artsen echter begonnen functionele beeldvorming van de hersenen te gebruiken (evenals gedetailleerde beoordelingen van depressie en stemming) om aan te tonen dat chronische ziekte niet noodzakelijk een tijdsafhankelijke aanduiding is. “De belangrijkste determinant” van chronische rugpijn is tegenwoordig centrale sensitisatie. Er is sprake van centrale overgevoeligheid wanneer het centrale zenuwstelsel niet langer in staat is perifere prikkels, d.w.z. informatie van spieren, gewrichten en zenuwen, te dempen of te controleren. Wanneer je zenuwstelsel deze prikkels niet meer kan beheersen, raken je perifere zenuwen geïrriteerd. Dit tast uiteindelijk het hele zenuwstelsel aan en maakt dat normale activiteiten pijnlijk aanvoelen (veroorzaakt rugpijn).

Hoe wordt rugpijn veroorzaakt?

Zoals eerder gezegd, is chronische rugpijn vaak te wijten aan centrale overgevoeligheid. Rugpijn kan echter ook het gevolg zijn van letsel, zoals een val of een verrekte spier. Geklemde zenuwen of degenererende tussenwervelschijven kunnen ook een oorzaak van rugpijn zijn.

Soorten rugpijn

Er zijn een paar verschillende soorten rugpijn. Een veel voorkomend type is chronische lage rugpijn, die wordt veroorzaakt door een centraal gevoel. Hieronder worden echter enkele andere veel voorkomende vormen van rugpijn beschreven:

Niet-specifieke spierpijn

Spierpijn kan in elk deel van de rug voorkomen en is vaak het gevolg van een blessure of verrekking. Dit soort pijn verdwijnt vaak met de tijd.

Spierkrampen

Spierkrampen komen meestal voor in de onderrug en zijn vaak het gevolg van een blessure. Dit soort pijn ontstaat wanneer de rugspieren onwillekeurig samentrekken.

Radiculaire pijn

Als u een scherpe pijn in uw rug voelt die uitstraalt naar uw benen, kunt u last hebben van radiculaire pijn. Deze pijn is het gevolg van discusdegeneratie of een beknelde zenuw.

Ischias

Als u pijn in uw onderrug heeft die uitstraalt naar uw benen, kunt u last hebben van ischias. Dit soort pijn wordt veroorzaakt door de heupzenuw en komt vaak voor (en is oncomfortabel).

Tips en tricks om met pijn te slapen

Om deze gids af te sluiten, wil ik graag een aantal tips en trucs met u delen voor het slapen met chronische pijn. Helaas is er geen magische oplossing om de pijn te verlichten, maar er zijn wel een paar kleine aanpassingen die u kunt doen om de reis te beginnen. Opmerking: Niet alle pijnlijders zullen al deze strategieën kunnen toepassen, en dat zou ook niet moeten. We zijn allemaal verschillend, en dus zullen onze wegen naar genezing ook verschillend zijn.

Dieet

Het is aangetoond dat een evenwichtige voeding tot een betere slaap leidt, wat stress en pijn kan verlichten. Het verminderen van de inname van cafeïne en suiker is een goede eerste stap in het aanpassen van je dieet voor een optimale slaap.

Slaap

Zoals we eerder in deze gids hebben vermeld, is voldoende slaap van het allergrootste belang voor pijnpatiënten. Slaap is een van de grootste en meest invloedrijke factoren die het stressniveau beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u elke nacht voldoende tijd neemt om volledig te herstellen. Je kunt beginnen met een vaste bedtijd en dan toewerken naar een consistente nachtelijke routine.

Oefening

Lichaamsbeweging is een ander belangrijk stuk van de pijnvrijheidspuzzel. Lichte lichaamsbeweging kan de mobiliteit bevorderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere uitlijning van de wervelkolom. Regelmatige lichaamsbeweging wordt ook regelmatig in verband gebracht met een betere slaap, dus een consequente workout kan veel doen voor de kwaliteit van uw slaap.

Beste matras tegen rugpijn

Uiteindelijk zal een nieuwe matras uw rugpijn niet oplossen, net zo min als een streng dieet dat zal doen. Het gaat vooral om een verandering van levensstijl waarbij deze verschillende factoren worden gecombineerd in een plan dat specifiek op uw behoeften is afgestemd. Misschien bestaat uw ideale routine uit een gezonde hoeveelheid vette vis, lange wandelingen in de ochtend en een bed met zone-ondersteuning voor de heupen. Voor een andere slaper kan dat bestaan uit energieke spinninglessen, meer groen en een pluche traagschuimmatras om de druk op de bovenrug te verlichten. Zoals altijd moeten alle belangrijke beslissingen in het leven worden genomen in overleg met een arts. De informatie in deze gids is niet meer dan dat: informatie. Wij zijn geen dokters en pretenderen dat ook niet te zijn. Daarom raden wij mensen met chronische pijn ten zeerste aan om bij alle ernstige gezondheidskwesties professioneel advies in te winnen.

Kan een stevige matras pijn in de onderrug veroorzaken?

Dit hangt echt af van uw favoriete slaaphouding. Zijslapers zullen waarschijnlijk ervaren dat een stevige matras hun lage rugpijn verergert (deze mensen kiezen meestal voor zachtere bedden), terwijl buikslapers waarschijnlijk zullen ervaren dat een stevige matras hun rugpijn verlicht omdat de extra ondersteuning hun wervelkolom in een neutrale positie brengt.

Welke hardheid van een matras is het beste tegen rugpijn?

Rugpijnpatiënten kiezen meestal een matras met een hardheidsgraad tussen 5 en 7 (waarbij 1 het zachtst en 10 het stevigst is). Een matras met een gemiddelde stevigheid verlicht de pijn in de onderrug en geeft de heupen de steun die ze nodig hebben.

Is een traagschuim matras goed tegen rugpijn?

Traagschuim reageert langzaam op druk en laat de slaper wegzakken in de schouders en heupen voor een comfortabele contour. Dit helpt om de spanning in deze gevoelige gebieden te verlichten en kan de druk op de boven- en onderrug verlichten.

Soorten matrassen

Soorten matrassen voor rugpijn