Medische matrassen | Beste matras voor uw rug

Sleeptherapy ontwikkelt samen met kinesisten de beste medische matrassen die helpen om rugpijn, schouderpijn en andere pijnklachten aan te pakken. 

Ben je geïnteresseerd in onze medische matrassen? Aarzel niet en neem contact met ons op voor meer informatie over onze prijzen en modellen:


Medische matrassen advies Sleeptherapy

Stap 1 van 2

Medische matrassen
Medische matrassen

De beste medische matrassen

Medische matrassen, ook wel therapeutische matrassen genoemd, kunnen comfort bieden en bijwerkingen voorkomen wanneer mensen voor langere tijd immobiel zijn.

Mensen die een medische matras nodig hebben, lopen het risico doorligwonden te ontwikkelen. Het juiste matras verdeelt het gewicht gelijkmatig, wat decubitus helpt voorkomen en behandelen.

In dit artikel bekijken we de voordelen en risico’s van medische matrassen en geven we een overzicht van de beste medische matrassen en oplegmatrassen die online verkrijgbaar zijn.

Een medische matras is een matras die gebruikt wordt in een ziekenhuisbed of thuis. Sommige mensen hebben dit type matras thuis nodig als ze ziek zijn of een beperkte of beperkte mobiliteit hebben.

Een traditionele matras kan niet geschikt zijn voor bepaalde medische aandoeningen. Bovendien kan het doorligwonden, ook wel decubitus genoemd, verergeren of veroorzaken.

Doorligwonden ontstaan door een combinatie van factoren. Langdurige druk van buitenaf op het weefsel leidt tot een gebrek aan bloedtoevoer naar het getroffen gebied. Een slechte afvoer van het lymfestelsel kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van doorligwonden.

Vergeleken met traditionele matrassen voorkomen en verlichten medische matrassen de pijn van doorligwonden.

Fabrikanten van medische matrassen gebruiken verschillende materialen in hun producten. Deze materialen zijn vergelijkbaar met die welke in traditionele matrassen worden gebruikt en omvatten schuim, binnenvering, lucht en/of gel.

Medische matrassen moeten ook anti-microbieel en gemakkelijk te reinigen zijn. Deze kenmerken zorgen ervoor dat de matras voldoet aan gezondheidsnormen van medische kwaliteit.


medische matrassen
medische matrassen

De hoogte van het hoofd, de benen en het hele bed kunnen worden verlaagd of verhoogd. De zijhekken van de ziekenhuisbedden voorkomen ook valpartijen en verwondingen. medische matrassen kunnen ook worden opgevouwen met hoofd- en beenverstelling.

Doorligwonden ontstaan door een combinatie van factoren. Langdurige druk van buitenaf op het weefsel leidt tot een gebrek aan bloedtoevoer naar het getroffen gebied. Een slechte afvoer van het lymfestelsel kan ook bijdragen tot het ontstaan van decubitus.

Voor mensen die in bed moeten blijven, is een ziekenhuisbed met een geschikte matras veiliger en comfortabeler dan een traditioneel matras. Het kan echter ongeschikt zijn voor meer mobiele mensen.

Voor mensen die geen risico lopen op decubitus, die geen beperkte mobiliteit hebben en die niet in bed hoeven te blijven, kan een medische matras niet geschikt zijn.

Een van de risico’s van het kiezen van een medische matras is dat als iemand thuis in bed moet blijven, hij of zij het matras niet kan uitproberen voordat het wordt gekocht.

Vertrouwen op matras etiketten kan misleidend zijn. Een matras met het label “stevig” kan voor sommige mensen te stevig zijn of niet stevig genoeg voor de behoeften van een andere persoon.

Net als een traditioneel matras moet een goed matras voor een ziekenhuisbed voldoende ondersteuning en comfort bieden. Het moet het lichaam op elk moment en op elke plaats ondersteunen.

De enige manier om te weten of een matras geschikt is voor een persoon, is het te testen, als dat al mogelijk is.

Artsen bevelen medische matrassen aan voor mensen die lange tijd in bed moeten blijven en voor mensen die het risico lopen decubitus te ontwikkelen. Traditionele matrassen bieden mogelijk niet genoeg ondersteuning voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Matrassen voor ziekenhuisbedden zijn onder meer schuim-, gel-, binnenvering- en luchtmatrassen die helpen het gewicht van de persoon over het oppervlak te verdelen om decubitus te voorkomen en te behandelen.

Mensen kunnen ook een speciale matras-topper over hun bestaande matras leggen om decubitus te voorkomen en te behandelen.


medische matrassen
medische matrassen

De beste medische matras

Bent u op zoek naar comfort en pijnverlichting wanneer u aan bed gekluisterd bent? Een medische matras heeft vele voordelen die u zou moeten overwegen.

Comfort is de sleutel tot patiëntenzorg. Verwondingen, ongevallen en operaties kunnen ertoe leiden dat iemand voor langere tijd bedlegerig is. Als u een van deze mensen bent, is het belangrijk om een medische matras te overwegen. Het is ontworpen om aan de verschillende behoeften en wensen van patiënten te voldoen. Maar hoe kiest u een medische matras?

Hier zijn enkele tips die u moet weten voordat u een medische matras kiest.

Bepaal een budget voor uw medische matras

Matrassen zijn niet goedkoop en voordat u er een koopt is het belangrijk om een budget te bepalen. Hetzelfde geldt voor medische matrassen. U wilt dat uw investering jarenlang meegaat. Het is een goed idee om een hoes te kopen van een gerenommeerd bedrijf, aangezien deze van betere kwaliteit zal zijn.

Controleer de garantie op de medische matras

Verstelbare matrassen en andere matrassen moeten een garantie van enkele jaren hebben. Omdat het investeringen zijn, moeten ze lang meegaan. Ze moeten voldoende schuimlagen hebben om een stevige maar comfortabele ondersteuning te bieden. Ze mogen niet voortijdig doorzakken, zelfs niet als patiënten ze lange tijd gebruiken.

Het materiaal van de medische matras

Matrassen voor verstelbare bedden en andere ziekenhuisbedden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Ze kunnen gemaakt zijn van traagschuim, schuimkern of latex. Ze kunnen ook veren hebben. Het hangt allemaal af van wat u van een medische matras of zelfs een matras voor een stretcher bed wilt.

Matrassen voor ziekenhuisbedden moeten zo comfortabel mogelijk zijn. Aangezien er verschillende soorten zijn, is het belangrijk te bepalen wat u wilt en van daaruit verder te gaan. Het hier gegeven advies zal u helpen.


Hoe kies je de beste medische matrassen

Het kiezen van een medische matras kan een ontmoedigende taak zijn, omdat het is ontworpen voor mensen met speciale behoeften. De uitdaging ligt in het feit dat er een verscheidenheid aan medische matrassen is, net als bedden waar sommige elektronisch zijn terwijl andere handmatig zijn.


medische matrassen
medische matrassen

Te overwegen factoren bij de keuze van een medische matras

Bij de keuze van een medische matras voor een rugpatiënt zijn er drie belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Dit zijn de gezondheid van de patiënt, het budget en de grootte van het matras. Er zijn verschillende soorten ziekenhuisbedden en matrassen en beoordelingen van klanten die u kunnen vertellen welk matras het beste is om te kopen.

Verende matrassen

De keuze van een medische matras hangt af van de conditie van de patiënt. Een matras met veren is het meest voorkomende medische matras. Het heeft dezelfde eigenschappen als een gewoon matras en is een ideale keuze voor patiënten die niet lang in bed hoeven te blijven.

Springmatrassen zijn vergelijkbaar met verschillende matrassen die mensen gewoonlijk in hun slaapkamers gebruiken. Het grote voordeel van dit type bed is dat u of de patiënt zich er snel aan kan aanpassen.

Matrassen met schuimpreventie

Sommige patiënten moeten lange tijd in bed doorbrengen en hebben een matras met schuimpreventie nodig om decubitus te voorkomen. Deze worden meestal veroorzaakt door veel tijd door te brengen op een gewoon matras, en ze kunnen de toestand van de patiënt verergeren. Een schuimmatras heeft een uniek ontwerp dat helpt voorkomen dat de patiënt doorligwonden ontwikkelt.

Er zijn verschillende fabrikanten van schuimmatrassen, en hun kwaliteit varieert aanzienlijk. Sommige schuimmatrassen zijn beter dan andere, maar u moet zelf bepalen welk type bed geschikt is voor uw aandoening.

Wisselende drukverlaging en medisch luchtbed

Als de patiënt al een maagzweer of doorligwonden heeft, moet hij een wisseldruk matras gebruiken. Dit type matras heeft een ontwerp waarbij de luchtcellen binnenin kunnen worden leeggelaten of opgeblazen om de patiënt te kalmeren. De luchtcellen bevorderen de luchtcirculatie door drukpunten te verplaatsen.

Vrije luchtcirculatie is noodzakelijk wanneer iemand door langdurige bedrust decubitus krijgt. Een goede luchtcirculatie in het matras voorkomt ook zweten, wat op lange termijn de huid kan aantasten van mensen die veel tijd in bed doorbrengen.

Een medisch luchtbed is ook ideaal voor patiënten met een tere huid die het grootste deel van hun tijd in bed doorbrengen. Matrassen met een laag luchtverlies en alternatieve matrassen kunnen bijdragen tot de behandeling en preventie van decubitus. Hun technologieën verschillen aanzienlijk, maar ze dienen hetzelfde doel.

Een matras met laag luchtverlies is ontworpen om lucht door de ruimtes in de luchtcilinders en de hoes te blazen. Luchtbeweging is belangrijk omdat het de huid droog houdt en is ideaal voor mensen die ’s nachts zweten. Luchtbeweging verlicht ook de druk om het lichaam comfortabel te houden.

Zijwaarts draaibaar matras

Een zijwaarts draaibaar matras is een ander type kussen dat u kunt kiezen voor bedlegerige patiënten. Het bed is ontworpen om zachtjes te draaien aan beide zijden om de gebruiker meer comfort te geven en decubitus te voorkomen. Als de patiënt bedlegerig is, is hij of zij misschien niet in staat om van kant te veranderen, wat problemen kan veroorzaken.

Andere factoren om te overwegen

Als u het beste medische matras wilt, moet u factoren als comfort en stevigheid in overweging nemen. Een patiënt heeft meer ondersteuning nodig om decubitus te voorkomen, dus het is essentieel om een bed met kwaliteitscomfort te krijgen.

Het comfort van het matras hangt af van wat u ervan verlangt. Sommige mensen voelen zich prettig met een stevige matras die hen kan wiegen terwijl ze slapen. Andere mensen voelen zich op hun gemak met zachte matrassen. De mate van zachtheid varieert echter, en u kunt een matras kiezen die aan uw behoeften voldoet, niet aan het merk.

De meeste medische matrassen, zoals schuim- en circulatieluchtkussens, zijn stevig en hebben meer lagen om de patiënt tegemoet te komen. Een schuimmatras met een hoge dichtheid is ideaal voor patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Een matras met binnenvering heeft een hoge dichtheid, en kan ideaal zijn voor uw behoeften thuis.

Een ander punt om te overwegen bij het kiezen van een kwaliteitsmatras is uw slaapervaring. Als u op uw rug of zij slaapt, moet u een matras kiezen met een hardheid die uw lichaam geen pijn zal doen. U moet ook rekening houden met de constructie van het bed om ervoor te zorgen dat het aan uw behoeften voldoet terwijl u slaapt.

Kosten/Budget

Basic medische matrassen zijn geschikt voor zorginstellingen omdat ze goed in ziekenhuisbedden passen. U kunt een standaard medische matras echter ook thuis gebruiken, maar matrassen van hoge kwaliteit die volledig verstelbaar zijn, zijn goed voor thuisgebruik. Kussens zijn ook geschikt voor langdurige zorginstellingen waar patiënten worden verpleegd.

Net als bij elk ander product moet u een budget vaststellen als u het beste medische matras wilt krijgen.

Hoogwaardige medische matrassen zijn hun gewicht in goud waard omdat ze speciaal ontworpen zijn om aan de behoeften van patiënten met huidletsels te voldoen. Kussens zijn ook geschikt voor patiënten die meer tijd in bed doorbrengen. Een matras van hoge kwaliteit is ook duurzaam, en het kan een lange tijd meegaan als u besluit het te kopen.


Medische matrassen

Medische matrassen zijn ontworpen om goed te passen en verschillen nogal van de gewone matrassen die we thuis gebruiken. Als u echter besluit een medische matras voor thuisgebruik te kopen, is het noodzakelijk dat u er een koopt die ook op het bed past.

Het is van essentieel belang dat u een geschikte matras koopt dat past.

De beste matrassen voor rugklachten

Rugpijn is er in allerlei varianten.

Sommige mensen hebben lage rugpijn, anderen hebben bijvoorbeeld een hernia of ischias.

Over het algemeen is een matras zelden de oorzaak van rugklachten, maar hij kan er wel invloed op hebben.

Daarom is het voor mensen met rugklachten belangrijk dat ze de juiste matras kiezen.


medische matrassen
medische matrassen

Een nieuwe matras kopen

Een verkeerde of slechte matras kan namelijk de rugklachten verergeren en een goed gekozen matras kan de rugklachten verminderen of in sommige gevallen zelfs voorkomen.

Zeker als je iedere dag opstaat met rugklachten en naarmate de dag vordert worden deze klachten minder, dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuw matras aan te schaffen.

De eigenschappen van de beste matras.

Iedere matras heeft bepaalde eigenschappen.

Met rugklachten zijn er drie punten die erg belangrijk zijn:

– De matras moet een goede ondersteuning geven

– De drukverdeling van een matras moet goed zijn

– De levensduur van een matras speelt ook een rol

De eerste twee punten zijn voor iedereen verschillend.

Mensen moeten zelf bepalen of een matras lekker ligt.

Hierbij speelt ook de ligpositie tijdens de slaap een belangrijke rol.

Het verschilt namelijk of iemand een buik-, een zij- of een rugslaper is.

Een matras wat goed ondersteunt, voelt misschien niet altijd even comfortabel aan.

Toch is deze drukverdeling een belangrijk aspect bij het kiezen van een matras.

De levensduur is belangrijk omdat een matras wat snel zijn eigenschappen verliest, niet meer de ondersteuning kan geven die nodig is bij rugklachten.

Type slaper

Vaak is een verkeerde houding en een onjuiste ondersteuning funest voor de rug.

De rug moet in een ontspannen en natuurlijke houding liggen en in de juiste mate ondersteund worden.

Het liefst zien we het hoofd, de nek en de ruggengraat in een min of meer rechte lijn.

Ook het hoofdkussen speelt hier dus een belangrijke rol.

Rugslaper

De rugslaper heeft vooral steun in de onderrug nodig.

De schouders, het bekken en de billen mogen best wegzakken in een ergonomische matras, maar er moet nog steeds ondersteuning zijn.

Zijslaper

Voor de zijslaper is het belangrijk dat de nek en de taille niet te veel mee zakken met de schouders en de heupen.

Het matras moet de contouren van je lichaam kunnen volgen en toch de juiste ondersteuning geven.

Buikslaper

Eigenlijk willen we iedereen met rugklachten ontraden om op de buik te slapen.

Het is een onnatuurlijk houding die de wervelkolom erg belast.


medische matrassen
medische matrassen

De verschillende soorten matrassen

Veel soorten matrassen hebben verschillende comfort zones.

Het voordeel hiervan is dat ze het lichaamsdeel wat hierop ligt in de juiste mate kunnen ondersteunen.

Dit zie je vaak terug bij de volgende typen matrassen:

Pocketvering matrassen

Prima voor mensen met rugklachten.

Met de pocketveren kan de juiste mate van ondersteuning in verschillende zones toegepast worden.

Koudschuim matrassen

Ook de nieuwere koudschuim matrassen hebben steeds meer verschillende comfort zones.

Dit wordt gecreëerd door met de dichtheid van het schuim te variëren.

Meestal is het wel zo dat mensen met een zwaarder postuur beter voor een harder matras kunnen kiezen voor een betere ondersteuning.

Mensen met rugklachten kunnen sowieso beter voor een medium of een hard matras kiezen.

Traagschuim matrassen

Een traagschuim matras voelt vaak heel comfortabel aan door de wijze waarop je hierin wegzakt.

In eerste instantie lijkt het alsof je heerlijk ligt en dat is ook zo.

Toch willen we dit type matras ontraden voor mensen met rugklachten.

Meestal heeft dit type matras weinig tot geen comfort zones en biedt het matras onvoldoende ondersteuning.


Een matras kopen is een persoonlijke keuze

Natuurlijk blijft de juiste matras van Sleeptherapy altijd een persoonlijke keuze.

Wat voor de een comfort biedt bij rugpijn, geeft bij de ander niet vanzelfsprekend hetzelfde effect.

Daarbij spelen een goed hoofdkussen en een comfortabele houding ook mee om de meest optimale situatie te creëren.

Raadpleeg bij erge rugklachten ook altijd een arts of een fysiotherapeut.

Medische matrassen