Matras voor fibromyalgie | Hulp bij verstoord slaappatroon door fibromyalgie

Heb je last van fibromyalgie? Fibromyalgie brengt heel wat ongemakken met zich mee en dit kan jouw slaappatroon grondig verstoren. Gelukkige hebben wij bij Sleeptherapy matrassen die de klachten van fibromyalgie kunnen verminderen.

Interesse? Doe hier eenvoudig je aanvraag voor een vrijblijvende prijsofferte met advies en ontdek zo de beste matras voor fibromyalgie:


Medische matrassen advies Sleeptherapy

Stap 1 van 2

Matras voor fibromyalgie
Matras voor fibromyalgie

Matras voor fibromyalgie

Fibromyalgie kan een levende nachtmerrie zijn als het aankomt op het krijgen van een rustgevende nachtrust. Pijnen, pijn en een onrustige nachtrust zijn maar al te bekend als u er last van heeft. Als u een van de 1 op de 20 mensen bent die aan fibromyalgie lijden, dan is deze gids er om u te helpen beter te slapen.

In de loop der jaren hebben we met honderden mensen gesproken die aan fibromyalgie leden. De aandoening zelf is slopend en moeilijk te behandelen en duidelijk vast te stellen. Dit is ongelooflijk frustrerend voor lijders die op zoek zijn naar een nieuwe matras, want er is een echt gebrek aan begrip rond deze aandoening. Vooral in de beddenindustrie.

Fibromyalgie kan leiden tot een verstoord en onrustig slaappatroon

Mensen die lijden aan Fibromyalgie hebben ons in de loop der jaren gecontacteerd uit ergernis over het gebrek aan begrip en hulp bij de aankoop van een bed. Wij hebben het tot onze missie gemaakt om begeleiding te bieden bij deze onbegrepen ziekte.

In dit artikel leggen we wat meer uit over de aandoening en geven we advies over hoe u uw slaap kunt verbeteren als u aan fibromyalgie lijdt.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die een aantal verschillende ongemakken en pijnen bij lijders omvat. Het Fibromyalgie syndroom (FMS) wordt door de NHS geclassificeerd als een langdurige pijnaandoening die overal in het lichaam pijn veroorzaakt zonder duidelijke oorzaak, wat ongelooflijk frustrerend kan zijn voor de lijder. Het is een aandoening die de volgende kwalen omvat:

 • Moeilijk kunnen slapen
 • Moe en rusteloos wakker worden
 • Verhoogde gevoeligheid voor pijn
 • Extreme vermoeidheid en moeheid
 • Spierstijfheid
 • Problemen met mentale processen en concentratie
 • Prikkelbare darm syndroom (IBS) en andere spijsverteringsaandoeningen die maagpijn en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken
 • Hoofdpijn
 • Onhandigheid


matras voor fibromyalgie
matras voor fibromyalgie

Wat veroorzaakt Fibromyalgie?

De oorzaken van Fibromyalgie worden niet algemeen begrepen. De dichtstbijzijnde oorzaak die professionals hebben gevonden, houdt verband met abnormale chemische niveaus in de hersenen van mensen die aan Fibromyalgie lijden. In het bijzonder de manier waarop het centrale zenuwstelsel berichten in het lichaam verwerkt, wat leidt tot pijn of ongemak.

Door het gebrek aan duidelijkheid voor Fibromyalgie patiënten betekent dit ook dat advies van geval tot geval moet worden gegeven. Dit komt omdat lijders een verscheidenheid aan symptomen of problemen kunnen hebben. Dit maakt het kiezen van een matras dat bij iedereen past onmogelijk. Zonder te weten wat uw gewicht, lengte en comfort voorkeuren zijn en hoe de aandoening u beïnvloedt, is het onmogelijk om een matras uit het schap te kiezen. Wij kunnen onze uitgebreide ervaring met andere patiënten gebruiken om u te helpen.

Dit maakt het kiezen van een matras voor Fibromyalgie onmogelijk.

Gevolgen van Fibromyalgie voor de slaap

We hebben met honderden Fibromyalgie patiënten gesproken over de invloed die Fibromyalgie heeft op hun slaap. Lijders ervaren een verstoorde, onregelmatige en oncomfortabele nachtrust. Dit komt vooral door het ongemak dat de aandoening veroorzaakt, waardoor het ongelooflijk moeilijk is om een goede nachtrust te krijgen. In combinatie met een aantal slechte matrassen kan dit leiden tot een zeer verontrustende slaaproutine. Dit slaaptekort verergert het probleem, waardoor mensen met fibromyalgie zich nog ongemakkelijker gaan voelen en de vicieuze cirkel doorgaat. Nachten van onrustige slaap kunnen de meest onvoorstelbare kwelling veroorzaken.

Wat is de beste matras voor Fibromyalgie?

Omdat er zoveel symptomen zijn die verband houden met de ziekte, is het onmogelijk om een matras aan te bevelen dat in alle gevallen past. Matrassen winkels en websites die beweren dat ze een matras hebben die geschikt is voor Fibromyalgie moeten met een korreltje zout en een twijfelachtige ethiek worden genomen.

Het goede nieuws is dat door het beoordelen van een paar criteria over u als slaper, u een matras kunt vinden dat u zal helpen een meer comfortabele nachtrust te hebben. Zo vermindert u de negatieve impact die Fibromyalgie op uw slaappatroon kan hebben. Het helpt u om een betere nachtrust te hebben.

Het vinden van een matras die past bij uw lichaamsgewicht en slaapbehoeften is essentieel

De meeste patiënten hebben het over één probleem met hun matras en slaap. En dat is het ongemak dat wordt veroorzaakt door een te stevige matras. Deze hardheid kan overmatige druk op het lichaam veroorzaken, wat tot gewrichtspijn kan leiden, wat op zijn beurt ’s nachts tot ongemak kan leiden.

Veel matrassen verkopers suggereren gewoon een orthopedisch matras voor fibromyalgie, wat het probleem nog verergert doordat mensen met een te stevig matras worden gekoppeld. Dit veroorzaakt meer stress en ongemak voor de slaper.

Criteria om beter te slapen met Fibromyalgie:

 • Kiezen voor een iets zachtere matras in de comfort laag om de druk op de gewrichten te verminderen
 • Het kiezen van een veerspanning die specifiek is voor uw lichaamsgewicht
 • Zorgvuldig kiezen van diepe comfort lagen; voor meer demping
 • Een matras die geen warmte vasthoudt door synthetische schuimen te vermijden.

Samenvatting

Uit gesprekken met honderden patiënten blijkt duidelijk dat fibromyalgie een zeer onbegrepen en vaak over het hoofd geziene ziekte is. Mensen die eraan lijden, hebben niet alleen te kampen met pijn en migraine, maar ook met slapeloze, verstoorde nachten. Dat betekent dat fibromyalgie kan uitgroeien tot een levende nachtmerrie als de juiste matras niet goed wordt gediagnosticeerd en aanbevolen.


Beste matras voor fibromyalgie

Hoe creëer je een kalmerende, stress-vrije slaapkamer

Mensen met fibromyalgie of andere chronische pijnaandoeningen zullen begrijpen hoe moeilijk het is om een goede nachtrust te krijgen als de symptomen weer opspelen.

Het goede nieuws? Uw matras keuze kan een groot verschil maken in termen van pijnverlichting en ondersteuning. Wij kijken naar de beste matrassen voor fibromyalgie patiënten om u te helpen gemakkelijker in slaap te vallen.

Om die ongrijpbare diepe slaap te bereiken, kan de keuze van uw matras een grote impact hebben. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten matrassen die beschikbaar zijn en welke het beste zijn voor mensen met fibromyalgie.

Verende matras

Een matras met veren of binnenvering bevat metalen spoelen. Als de matras niet voorzien is van een voldoende dikke comfort laag, kunnen deze spoelen na verloop van tijd oncomfortabel worden. Voor fibromyalgie patiënten kunnen deze harde veren gevoelige punten verergeren, dus u moet kiezen voor een premium matras als u voor een springvering kiest.

Pocketvering matras

Pocketvering matrassen bevatten individuele pocketveren in hun eigen stoffen pockets voor een meer gerichte ondersteuning. Dit kan een goede optie zijn als u uw bed deelt met een partner, omdat ze geschikt zijn voor uw beide gewichten en slaapstijlen.

Latex matras

Latex matrassen zijn duurzaam, hypo allergeen en ondersteunend. De aanschaf van een latex matras van goede kwaliteit kan echter erg duur zijn.

Traagschuim matras

Traagschuim is ideaal voor mensen met fibromyalgie, omdat het zich vormt naar de contouren van uw lichaam. Het zorgt voor een betere demping rond gevoelige gewrichten en drukpunten, terwijl het volledige ondersteuning biedt aan het lichaam.

Meer voordelen van traagschuim zijn onder andere;

 • Verbeterde circulatie
 • Hypo allergene eigenschappen
 • Duurzaam
 • Verlicht spierpijn en stijfheid
 • Biedt lendensteun
 • Verlicht rugpijn ’s nacht

Hybride matras

Een hybride matras met een pocketvering en een traagschuim toplaag kan een goed alternatief zijn voor mensen met de aandoening, omdat het een goede balans biedt tussen comfort en ondersteuning.

Orthopedisch matras

Naar onze mening is het beste matras voor fibromyalgie een orthopedisch traagschuim matras.

Een orthopedisch matras is speciaal ontworpen voor mensen met rugpijn, gewrichtspijn of aandoeningen zoals artritis. Strategisch geplaatste groeven in het diepe schuim zorgen voor optimale drukverlichting en demping waar u dat het meest nodig hebt – rond de onderrug en drukpunten, waardoor het ideaal is voor chronische pijnklachten.


Wat u in een matras moet zoeken

Om u te helpen de perfecte matras voor fibromyalgie te vinden, hebben we een lijst samengesteld van dingen die u in een matras voor fibromyalgie patiënten moet zoeken;

Matras hardheidsgraad

Als uw matras te zacht of te stevig is, kan dit de pijn verergeren. De hardheid en het gevoel van een matras hangen sterk af van individuele voorkeur, dus er is niet één juist antwoord. Hoe zwaarder u bijvoorbeeld bent, hoe steviger uw matras moet zijn. De meeste mensen slapen echter het beste op een matras met een gemiddelde hardheid.


matras voor fibromyalgie
matras voor fibromyalgie

Ondersteuning van de matras en drukverlaging

Volledige ondersteuning van het lichaam is essentieel voor een goede nachtrust. De juiste ondersteuning plus drukontlasting resulteert in een comfortabele slaap waarin uw spieren en gewrichten kunnen uitrusten en herstellen.

Absorptie van beweging

Als u de hele nacht door beweegt om een comfortabele houding te vinden, wilt u geen matras die piept en verschuift, vooral niet als u een bed deelt. Traagschuim absorbeert schokken om bewegingsstoornissen tot een minimum te beperken.

Temperatuurniveaus

Voor veel mensen met fibromyalgie kan warmtegevoeligheid een probleem zijn. Dit kan betekenen dat u het te warm en benauwd krijgt in bed. Als dit bij u het geval is, kunt u het beste kiezen voor een matras met verkoelende slaaptechnologie.


Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie, of fibromyalgie syndroom (FMS), is een aandoening die chronische pijn in het hele lichaam veroorzaakt. De medische gemeenschap weet niet precies waardoor de aandoening wordt veroorzaakt, maar er is een verband met onevenwichtige niveaus van chemische stoffen in de hersenen en de manier waarop het centrale zenuwstelsel pijn verwerkt.

Fibromyalgie kan worden veroorzaakt door een fysiek of emotioneel trauma, zoals een operatie, een infectie, de geboorte van een kind of een traumatische gebeurtenis zoals een sterfgeval.

Vrouwen worden vaker door de aandoening getroffen dan mannen, maar iedereen kan het krijgen. Het kan echter moeilijk zijn om een diagnose te stellen, omdat de symptomen veel gemeen hebben met veel andere gezondheidsproblemen.

De symptomen van fibromyalgie

Symptomen van Fibromyalgie kunnen zijn;

 • Vermoeidheid
 • Chronische pijn
 • Spierstijfheid
 • Moeite met slapen
 • Moeite om dingen te onthouden of om zich te concentreren
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbare darm syndroom (IBS)
 • Rusteloze benen syndroom
 • Depressie of angst

Fibromyalgie gevoelige punten

Sommige mensen met fibromyalgie hebben extra gevoelige plekken die pijnlijk kunnen zijn als er druk op wordt uitgeoefend. Deze staan bekend als gevoelige punten. Veel voorkomende gevoelige punten zijn;

 • Bovenborst
 • Achterkant van het hoofd
 • Ellebogen
 • Knieën
 • Heupen
 • Schouders

Aangezien dit de belangrijkste punten van het lichaam zijn die nacht na nacht in contact komen met uw matras, is het zinvol een ondersteunende matras te kiezen die extra demping biedt rond deze drukpunten.


Is fibromyalgie pijn ’s nachts erger?

Hoewel iedereen zijn eigen individuele ervaring met de aandoening heeft, merken veel mensen met fibromyalgie dat hun pijn ’s nachts verergert. Dit kan komen doordat u zich meer bewust bent van de pijn als u niet wordt omringd door de dagelijkse beslommeringen, maar dat weet niemand zeker. Als u stijve spieren hebt, kan het moeilijk zijn om diep genoeg te ontspannen om in slaap te vallen.


Hoe kan ik beter slapen met fibromyalgie?

Als u elke nacht ongemakkelijk ligt te woelen en te draaien, dan volgen hier enkele tips;

 • Probeer overdag wat lichte oefeningen zoals yoga om stijfheid te verlichten
 • Verban beeldschermen uit uw slaapkamer
 • Luister naar uw favoriete kalmerende muziek om te ontspannen
 • Of neem een lang, luxueus bad
 • Een avondmassage kan uw lichaam helpen zich voor te bereiden op het slapengaanDe beste slaaphouding voor fibromyalgie

Een ander punt om over na te denken is uw slaaphouding;

Zijslapers

Op uw zij slapen kan pijnlijke punten verlichten, slaapapneu verminderen en de spijsvertering en bloedsomloop verbeteren.

matras voor fibromyalgie
matras voor fibromyalgie

Rugslapers

Als op uw zij slapen voor u niet werkt, probeer dan op uw rug te liggen met een kussen onder uw knieën. Dit bevordert de natuurlijke stand van de wervelkolom en haalt de druk van de heupen en het bekken.

Buikslapers

Als u liever op uw buik slaapt, zorg er dan voor dat uw nek niet gedraaid is, wat de pijn kan verergeren, en slaap op een matras met een gemiddelde stevigheid om de ruggengraat plat te maken.

Beste matrasbeschermer voor mensen met fibromyalgie

Een matras-topper kan een eenvoudige upgrade en extra comfortlaag zijn voor een oud matras. Echter, als uw matras erg oud is en begint in te zakken, zal een matras topper niet genoeg zijn om het te redden!

Traagschuim matras toppers zijn een goede keuze voor mensen die lijden aan Fibromyalgie, artritis of andere soortgelijke aandoeningen. Dit komt omdat traagschuim zich aanpast aan het gewicht en de vorm van uw lichaam om zo ondersteuning op maat en demping rond drukpunten te bieden.

Wat is het beste kussen voor fibromyalgie?

Als u lijdt aan fibromyalgie, is het waarschijnlijk dat u hoofdpijn en stijfheid rond de spieren in uw nek ervaart. Het vinden van het juiste kussen kan u helpen de rust te krijgen die u nodig heeft.

Een traagschuim hoofdkussen kan de juiste balans bieden tussen comfort en ondersteuning. Het visco-elastische schuim vormt zich zachtjes naar uw vorm en vermindert de druk op uw nek en wervelkolom.

Als u uw wervelkolom beter wilt uitlijnen, kan een orthopedisch contour kussen van traagschuim een groot verschil maken in uw nachtrust. Orthopedisch schuim met een hoge dichtheid en een organisch gebogen vorm helpt nek- en schouderpijn gedurende de nacht te verlichten.

Vind uw comfort

Wanneer u te maken heeft met chronische pijn, kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen en vervalt u gemakkelijk in een cyclus van slapeloosheid en vermoeidheid.

Rust en herstel zijn essentieel om met pijn om te gaan, en de juiste matras kan u daarbij helpen.

Beste matras voor fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een “aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide spier- en skeletpijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap-, geheugen- en stemmingsproblemen”. De symptomen die vaak voorkomen zijn wijdverspreide pijn, vermoeidheid, en cognitieve problemen (vaak omschreven als ‘fibro mist’).

Remedies tegen fibromyalgie

Symptomen kunnen worden verlicht door het beheersen van stress, regelmatige lichaamsbeweging, dieetaanpassingen, medicatie, en door ervoor te zorgen dat uw lichaam de steun krijgt die het nodig heeft om te verjongen met een goede nachtrust.

Een goede nachtrust is de sleutel tot herstel voor zowel lichaam als geest van de stress van de dagelijkse activiteiten. Aangezien het grootste deel van deze genezing plaatsvindt tijdens diepe slaapcycli, is het logisch waarom niet genoeg slaap leidt tot pijn en verhoogde stressniveaus.

In combinatie met een geschikte matras kan het helpen om vroeger op de dag te sporten, ’s avonds en ’s nachts geen cafeïne te gebruiken, een regelmatig slaapschema aan te houden, een slaapdagboek bij te houden en niet meer te slapen dan nodig is om u uitgerust te voelen.

Hoewel het medisch niet bewezen is, beweren sommigen dat alternatieve remedies zoals acupunctuur, gedragstherapie, CBD, meditatie en een verhoogde inname van vitamine D de levenskwaliteit hebben verbeterd sinds ze met fibromyalgie te maken hebben.


matras voor fibromyalgie
matras voor fibromyalgie

Welke soorten matrassen zijn goed voor mensen met fibromyalgie?

Matrassen die goed ondersteunen en zich naar het lichaam vormen, helpen mensen met fibromyalgie beter slapen door drukpunten te verminderen. Hoewel zachte matrassen aanvankelijk goed aanvoelen, bieden ze minder ondersteuning aan de wervelkolom, wat in de loop van de nacht meer pijn veroorzaakt. Matrassen met traagschuim, latex of hybride binnenvering bieden de ideale mix van zachtheid en ondersteuning voor mensen met fibromyalgie.

Traagschuim vormt zich goed naar de unieke rondingen van iemands lichaam, maar is niet het meest ademende materiaal. Als u het snel warm krijgt of in een warmer klimaat woont, is een matras met een toplaag die u koel houdt, beter geschikt voor u. Bovendien is een goede uitlijning van de wervelkolom belangrijk en helpt het de druk op gevoelige plekken te verlichten.

De matras is hier perfect voor ontworpen en is klinisch getest op het verlichten van pijn. Niet alleen worden al deze matrassen hoog gewaardeerd door mensen met fibromyalgie, maar ze hebben ook allemaal traagschuim dat zich naar uw lichaam vormt, samen met een warmte verdelende toplaag zoals gel of vocht afvoerend polyester.

Zo hebt u hopelijk een antwoord op de vraag ‘welke matras voor fibromyalgie kopen?’

Matras voor fibromyalgie