Matras bij fibromyalgie | drukverlagend

Hebt u last van fibromyalgie? Zoek je een nieuwe matras met medische kwaliteiten om pijnklachten tegen te gaan? Sleeptherapy ontwikkelt en produceert, de beste matrassen voor rugpijn, schouderpijn en andere pijnklachten.

Indien u interesse heeft, kan u onderstaand kader invullen en ontvangt u een volledig vrijblijvende prijsofferte met advies op maat:


Medische matrassen advies Sleeptherapy

Stap 1 van 2

Matras bij fibromyalgie
Matras bij fibromyalgie

Fibromyalgie: Gids voor slaap en matrassen

Fibromyalgie kan een echte nachtmerrie zijn als het gaat om het krijgen van een goede nachtrust. Pijn en onrustige slaap zijn maar al te bekend als u er last van heeft. Als u een van de 1 op de 20 mensen bent die aan fibromyalgie lijden, is deze gids ontworpen om u te helpen beter te slapen.

In de loop der jaren hebben wij met honderden fibromyalgiepatiënten gesproken, van wie sommigen ten einde raad waren om de kwaliteit van hun slaap te verbeteren. De ziekte zelf is slopend en moeilijk te behandelen en duidelijk te diagnosticeren. Voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe matras, is dit ongelooflijk frustrerend omdat er een echt gebrek aan inzicht in de aandoening is. Vooral in de beddengoed industrie.

Fibromyalgie kan leiden tot verstoorde en onrustige slaappatronen

Mensen die aan fibromyalgie lijden, hebben in de loop der jaren contact met ons opgenomen omdat ze boos zijn over het gebrek aan begrip en hulp dat ze krijgen bij de aankoop van een bed. Wij hebben het onze missie gemaakt om hulp te bieden bij deze onbegrepen ziekte.

In dit artikel komt u meer te weten over de ziekte en krijgt u tips over hoe u uw slaap kunt verbeteren als u aan fibromyalgie lijdt.


Wat is fibromyalgie ?

Fibromyalgie is een aandoening die bij lijders een reeks verschillende symptomen en pijn veroorzaakt. Het Fibromyalgie syndroom (FMS) wordt door de National Health Service (NHS) geclassificeerd als een langdurige pijnaandoening die pijn in het hele lichaam veroorzaakt zonder aanwijsbare oorzaak, wat ongelooflijk frustrerend kan zijn voor lijders. Het is een aandoening die de volgende klachten omvat:

 • Moeite met slapen
 • Moe en rusteloos wakker worden
 • Verhoogde gevoeligheid voor pijn
 • Extreme vermoeidheid en moeheid
 • Spierstijfheid
 • Problemen met mentale processen en concentratie (soms “fibro mist” genoemd)
 • Prikkelbare darm syndroom (IBS) en andere spijsverteringsstoornissen die maagpijn en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken
 • Hoofdpijn
 • Onhandigheid

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

De oorzaken van fibromyalgie zijn niet algemeen bekend. De meest voor de hand liggende oorzaak die deskundigen hebben gevonden, houdt verband met abnormale chemische concentraties in de hersenen van mensen die aan fibromyalgie lijden. Meer bepaald, de manier waarop het centrale zenuwstelsel boodschappen in het lichaam verwerkt die tot pijn of ongemak leiden.

Het gebrek aan duidelijkheid voor fibromyalgiepatiënten betekent ook dat counseling van geval tot geval moet worden bekeken. Dit komt omdat fibromyalgiepatiënten een breed scala aan symptomen of problemen kunnen hebben. Dit maakt het onmogelijk om een matras te kiezen die iedereen past. Zonder uw gewicht, lengte, comfortvoorkeuren en de gevolgen van uw aandoening te kennen, is het onmogelijk om een matras uit de plank te kiezen. Wij kunnen onze uitgebreide ervaring met andere patiënten gebruiken om u te helpen.

Dit maakt het kiezen van een matras voor fibromyalgie onmogelijk.

Effecten van fibromyalgie op de slaap

We hebben met honderden fibromyalgiepatiënten gesproken over hoe fibromyalgie hun slaap beïnvloedt. Lijders ervaren een verstoorde, onregelmatige en oncomfortabele slaap. Dit is vooral te wijten aan het ongemak dat door de aandoening wordt veroorzaakt, waardoor een rustige slaap veel moeilijker wordt. In combinatie met sommige slechte matrassen kan dit leiden tot zeer onrustige slaap. Dit gebrek aan slaap verergert het probleem, waardoor fibromyalgiepatiënten zich nog ongemakkelijker voelen en de vicieuze cirkel in stand wordt gehouden. Nachten van onrustige slaap kunnen de meest onvoorstelbare kwelling veroorzaken.

Wat is de beste matras voor fibromyalgie?

Omdat er zoveel symptomen zijn die met de aandoening in verband worden gebracht, is het onmogelijk een matras aan te bevelen dat voor iedereen geschikt is. Matras winkels en websites die beweren een matras te hebben die geschikt is voor fibromyalgie, moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld en zijn ethisch twijfelachtig.

Het goede nieuws is dat u een matras kunt vinden die u zal helpen comfortabeler te slapen als u rekening houdt met enkele criteria die op u als slaper van invloed zijn. Dit zal de negatieve effecten van fibromyalgie op uw slaappatronen verminderen. Dit zal je helpen beter te slapen.

Het is belangrijk om een matras te vinden die past bij uw lichaamsgewicht en slaapbehoeften

De meeste patiënten melden een probleem met hun matras en hun slaap. En dat is het ongemak dat veroorzaakt wordt door een te stevige matras. Deze hardheid kan overmatige druk op het lichaam uitoefenen, wat kan leiden tot gewrichtspijn, die op zijn beurt ’s nachts ongemak kan veroorzaken.

Veel matrassen verkopers suggereren gewoon een orthopedisch matras voor fibromyalgie. Een slechte leidt tot meer stress en ongemak voor de slaper.

Criteria om beter te slapen met fibromyalgie:

 1. Kies een iets zachtere matras in de comfortlaag om de druk op de gewrichten te verminderen.
 2. Kies een veerspanning die is aangepast aan uw lichaamsgewicht.
 3. Kies zorgvuldig diepe comfortlagen voor meer demping.
 4. Vermijd een matras die de warmte niet vasthoudt door het gebruik van synthetisch schuim.

Uit gesprekken met honderden fibromyalgie patiënten is gebleken dat fibromyalgie een zeer onbegrepen en vaak over het hoofd geziene ziekte is. Lijders lijden niet alleen aan pijn, migraine en fibrofusillas, maar ook aan slapeloze, onrustige nachten. Dit betekent dat fibromyalgie een levende nachtmerrie kan worden als de juiste matras niet goed wordt gediagnosticeerd en aanbevolen.

Beste matras voor mensen met fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie of andere chronische pijnaandoeningen weten hoe moeilijk het is om goed te slapen wanneer de symptomen terugkeren.

Het goede nieuws? De keuze van uw matras kan een groot verschil maken voor pijnverlichting en ondersteuning. We hebben gekeken naar de beste matrassen voor fibromyalgiepatiënten om u te helpen gemakkelijker in slaap te vallen.

Om een diepe slaap te bereiken, kan de keuze van de matras een grote impact hebben. Laten we eens kijken welke matrassen beschikbaar zijn en welke het beste zijn voor mensen met fibromyalgie;

Innerspring matras

Een matras met veren of binnenvering bevat metalen spiralen. Als de matras niet voorzien is van een voldoende dikke comfortlaag, kunnen deze spoelen na verloop van tijd oncomfortabel worden. Voor fibromyalgie patiënten kunnen deze harde veren gevoelige plekken verergeren, dus het is beter om een matras van hoge kwaliteit te kiezen als u kiest voor een matras met springveren.

Pocketvering matras

Pocketvering matrassen bevatten individuele pocketveren in hun eigen stoffen pockets voor een meer gerichte ondersteuning. Dit kan een goede optie zijn als u uw bed deelt met een partner, omdat ze geschikt zijn voor zowel uw gewicht als uw slaapstijl.

Latex matras

Latex matrassen zijn duurzaam, hypoallergeen en ondersteunend. De aankoop van een latexmatras van hoge kwaliteit kan echter duur zijn.

Traagschuim matras

Traagschuim is ideaal voor mensen met fibromyalgie omdat het zich vormt naar de contouren van het lichaam. Het zorgt voor een betere demping rond gevoelige gewrichten en drukpunten en ondersteunt het hele lichaam.

Een hybride matras met een kern van pocketveren en een toplaag van traagschuim kan een goed alternatief zijn voor lijders, omdat het een evenwicht biedt tussen comfort en ondersteuning.

Andere voordelen van traagschuim zijn:

 • Verbeterde circulatie
 • Hypoallergene eigenschappen
 • Duurzaam
 • Verlicht spierpijn en stijfheid
 • Biedt lendensteun
 • Verlicht rugpijn ’s nachts
 • Hybride matras

Orthopedisch matras bij fibromyalgie

Naar onze mening is de beste matras voor fibromyalgie een orthopedisch traagschuim matras.

Een orthopedisch matras is speciaal ontworpen voor mensen met rugpijn, gewrichtspijn of aandoeningen zoals artritis. Strategisch geplaatste groeven in het diepe schuim zorgen voor optimale drukverlichting en demping waar u dat het meest nodig hebt – de onderrug en drukpunten, waardoor het ideaal is voor chronische pijnklachten.

Wat moet je zoeken in een matras

Om u te helpen de perfecte matras voor u te vinden, hebben we een lijst samengesteld van dingen die u in een matras voor fibromyalgiepatiënten moet zoeken:

Hardheid van de matras

Een te zachte of te harde matras kan uw pijn verergeren. De hardheid en het gevoel van een matras hangen sterk af van individuele voorkeuren, dus er is niet één juist antwoord. Hoe zwaarder u bijvoorbeeld bent, hoe steviger uw matras moet zijn. De meeste mensen slapen echter het best op een matras met een gemiddelde hardheid.

Matrasondersteuning en drukverlaging

Volledige ondersteuning van het lichaam is essentieel voor een rustgevende slaap. De juiste ondersteuning en drukontlasting zorgen voor een comfortabele nachtrust, zodat uw spieren en gewrichten kunnen herstellen en regenereren.

Absorptie van beweging

Als u de hele nacht op zoek bent naar een comfortabele houding, wilt u geen matras die piept en verschuift, vooral niet als u een bed deelt. Traagschuim absorbeert schokken om bewegingsstoornissen tot een minimum te beperken.

Temperatuur

Voor veel mensen met fibromyalgie kan gevoeligheid voor warmte een probleem zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je het te warm en benauwd krijgt in bed. Als dit voor u het geval is, moet u kiezen voor een matras met verkoelende slaaptechnologie.

Matras bij fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie of fibromyalgiesyndroom (FMS) is een aandoening die chronische pijn in het hele lichaam veroorzaakt. Artsen weten niet precies waardoor de aandoening wordt veroorzaakt, maar er is een verband met onevenwichtige hoeveelheden chemische stoffen in de hersenen en de manier waarop het centrale zenuwstelsel pijn verwerkt.

Fibromyalgie kan worden veroorzaakt door een fysiek of psychologisch trauma, zoals een operatie, een infectie, de geboorte van een kind of een traumatische gebeurtenis zoals een sterfgeval.

Vrouwen hebben meer kans op deze aandoening dan mannen, maar iedereen kan het krijgen. Het kan echter moeilijk zijn een diagnose te stellen omdat de symptomen veel gelijkenis vertonen met andere gezondheidsproblemen.

De symptomen van fibromyalgie

Symptomen van fibromyalgie kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Chronische pijn
 • Spierstijfheid
 • Moeite met slapen
 • Moeite om dingen te onthouden of om zich te concentreren
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbare darm syndroom (IBS)
 • Rusteloze benen syndroom
 • Depressie of angst

Gevoelige gebieden bij fibromyalgie

Sommige mensen met fibromyalgie hebben bijzonder gevoelige plekken die pijnlijk kunnen zijn als er druk op wordt uitgeoefend. Deze worden tenderpoints genoemd.

Veel voorkomende pijnpunten zijn:

 1. Bovenborst
 2. Achterkant van het hoofd
 3. Elleboog
 4. Knieën
 5. Heupen
 6. Schouders

Aangezien dit de belangrijkste punten van het lichaam zijn die nacht na nacht in contact komen met de matras, is het zinvol een ondersteunende matras te kiezen die extra vulling biedt rond deze drukpunten.

Is fibromyalgie ’s nachts erger?

Hoewel iedereen de aandoening anders ervaart, merken veel fibromyalgiepatiënten dat hun pijn ’s nachts erger wordt. Dit kan zijn omdat u de pijn beter opmerkt als u er niet elke dag mee te maken hebt, maar dat weet niemand zeker. Als u stijve spieren heeft, kan het moeilijk zijn om diep genoeg te ontspannen om in slaap te vallen.

Hoe kan ik beter slapen met fibromyalgie?

Als u elke nacht onrustig ligt te woelen en te draaien, zijn hier wat tips:

 • Probeer overdag lichte oefeningen zoals yoga om stijfheid te verlichten.
 • Verban beeldschermen uit je slaapkamer.
 • Luister naar uw favoriete muziek om te ontspannen
 • Of neem een lang, luxueus bad
 • Een avondmassage kan uw lichaam helpen zich voor te bereiden op het slapengaan

De beste slaaphouding voor fibromyalgie

Een ander ding om te overwegen is uw slaaphouding.

Zijslapers

Slapen op uw zij kan pijnlijke plekken verlichten, slaapapneu verminderen en de spijsvertering en de bloedsomloop verbeteren.

Rugslapers

Als u niet op uw zij kunt slapen, probeer dan op uw rug te liggen met een kussen onder uw knieën. Dit bevordert een natuurlijke houding van de wervelkolom en verlicht de druk op de heupen en het bekken.

Voorovergebogen slaper

Als u liever op uw buik slaapt, zorg er dan voor dat uw nek niet gedraaid is, wat de pijn kan verergeren, en slaap op een matras met een gemiddelde stevigheid om de ruggengraat plat te leggen.

Beste matras topper voor mensen met fibromyalgie

Een matras-topper kan een eenvoudige upgrade en extra comfortlaag zijn voor een oude matras. Als uw matras echter al heel oud en doorgezakt is, zal een matras-topper niet voldoende zijn om hem te redden!

Matras toppers van traagschuim zijn een goede keuze voor mensen die lijden aan fibromyalgie, artritis of andere soortgelijke aandoeningen. Dat komt doordat traagschuim zich aanpast aan het gewicht en de vorm van uw lichaam, waardoor het gepersonaliseerde ondersteuning en demping biedt voor drukpunten.

Wat is het beste kussen voor fibromyalgie?

Als u lijdt aan fibromyalgie, is het waarschijnlijk dat u hoofdpijn en stijfheid in de nekspieren ervaart. Het juiste kussen kan u helpen de rust te krijgen die u nodig heeft.

Een traagschuim kussen kan de juiste balans tussen comfort en ondersteuning bieden. Het visco-elastische schuim vormt zich zachtjes naar uw vorm en vermindert de druk op uw nek en ruggengraat.

Als u uw wervelkolom beter wilt uitlijnen, kan een orthopedisch kussen van traagschuim een groot verschil maken voor uw nachtrust. Het organisch gebogen orthopedisch schuim met hoge dichtheid helpt nek- en schouderpijn tijdens de nacht te verlichten.

Vind uw comfort

Wanneer u te maken hebt met chronische pijn, kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen, en het is gemakkelijk om in een cyclus van slapeloosheid en vermoeidheid te vervallen.

Rust en herstel zijn essentieel voor pijnbestrijding, en de juiste matras kan daarbij helpen.

Beste matrassen voor fibromyalgie online

Fibromyalgie is een “aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide spier- en skeletpijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap-, geheugen- en stemmingsproblemen”. De meest voorkomende symptomen zijn wijdverspreide pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen (vaak aangeduid als “fibrositis”).


Remedies voor fibromyalgie

De symptomen kunnen worden verlicht door stressbeheersing, regelmatige lichaamsbeweging, verandering van eetgewoonten, medicatie en een goede nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om lichaam en geest te helpen herstellen van de stress van het dagelijkse leven. Aangezien het grootste deel van deze genezing plaatsvindt tijdens de diepe slaapcyclus, is het logisch dat te weinig slaap leidt tot pijn en verhoogde stress.

In combinatie met een geschikte matras kan het nuttig zijn om vroeger op de dag te bewegen, ’s avonds en ’s nachts cafeïne te vermijden, een regelmatig slaapschema aan te houden, een slaapdagboek bij te houden en niet meer te slapen dan nodig is om u uitgerust te voelen.

Hoewel dit niet medisch bewezen is, beweren sommigen dat alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, gedragstherapie, CBD, meditatie en een verhoogde vitamine D-inname de levenskwaliteit sinds de behandeling van fibromyalgie hebben verbeterd.

Welke soorten matrassen zijn geschikt voor mensen met fibromyalgie?

Matrassen die een goede ondersteuning bieden en zich naar het lichaam vormen, helpen mensen met fibromyalgie beter te slapen door drukpunten te verminderen. Hoewel zachte matrassen in het begin goed aanvoelen, ondersteunen ze de wervelkolom minder goed, wat ’s nachts tot meer pijn leidt. Matrassen met traagschuim, latex of hybride binnenvering bieden de ideale mix van zachtheid en ondersteuning voor mensen met fibromyalgie.

Traagschuim past zich goed aan de unieke rondingen van het menselijk lichaam aan, maar is niet het meest ademende materiaal. Als u het snel te warm krijgt of in een warmer klimaat woont, is een matras met een verkoelende toplaag beter voor u. Een goede uitlijning van de wervelkolom is ook belangrijk en helpt de druk op gevoelige gebieden te verminderen. Niet alleen worden al deze matrassen hoog beoordeeld door mensen met fibromyalgie, maar ze hebben ook traagschuim dat zich naar het lichaam vormt en een warmteafvoerende toplaag van gel of vochtafvoerend polyester.


Matras bij fibromyalgie