5 kenmerken die je moet zoeken in een matras tegen rugpijn

Een goede matras kan een belangrijke rol spelen bij het verlichten van rugpijn.

Als je op een stevige matras slaapt, ondersteunt hij je wervelkolom en houdt hij je lichaam in een rechte lijn. Dit verlicht de druk op je spieren en gewrichten, wat de pijn kan helpen verlichten.

Een te zachte matras daarentegen zal je ruggengraat doen doorzakken, wat ook tot rugpijn kan leiden.

Als je met rugpijn worstelt, kan het de moeite waard zijn om in een nieuwe matras tegen rugpijn te investeren. Zoek een matras die stevig is, maar niet te hard, en test hem voor je hem koopt. Met een beetje zoeken zou je een matras moeten vinden dat je de steun geeft die je nodig hebt om je rugpijn te verlichten.


Matras tegen rugpijn | Prijzen & Info:

Stap 1 van 2


Beste Matras tegen rugpijn

Hoe werkt een matras tegen rugpijn?

Een matras tegen rugpijn biedt de juiste balans tussen comfort en ondersteuning, wat cruciaal is voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Een goede matras tegen rugpijn moet zich aanpassen aan de natuurlijke rondingen van het lichaam en de wervelkolom in een neutrale positie houden. Dit helpt drukpunten te verminderen en spierspanning te voorkomen, die beide kunnen bijdragen aan rugpijn. Traagschuim en latex matrassen worden vaak aanbevolen bij rugpijn omdat ze zich naar de vorm van het lichaam vormen en uitstekende drukverlichting bieden.

De stevigheid van de matras speelt ook een cruciale rol bij het verlichten van rugpijn. Een te zachte matras kan ervoor zorgen dat het lichaam te veel wegzakt, wat leidt tot een slechte houding en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom. Aan de andere kant kan een te stevige matras spanning in de spieren en gewrichten veroorzaken, wat leidt tot ongemak en pijn. Middelzware matrassen worden over het algemeen als ideaal beschouwd voor mensen met rugpijn omdat ze een goede balans van ondersteuning en comfort bieden.

Daarnaast kunnen het ontwerp en de constructie van de matras ook invloed hebben op de effectiviteit bij rugpijn. Hybride matrassen bijvoorbeeld, die de ondersteunende structuur van binnenveringen combineren met het comfort van schuim- of latexlagen, kunnen bijzonder gunstig zijn voor mensen met rugpijn. Ze bieden een mix van ondersteuning, contouren en drukverlichting die het ongemak kan verlichten en een betere slaap kan bevorderen.

Daarnaast bieden matrassen met gezoneerde ondersteuningssystemen gerichte verlichting en ondersteuning in verschillende delen van het lichaam, wat gunstig kan zijn voor mensen met specifieke pijnpunten.


Zoek je een nieuwe matras met medische kwaliteiten? Sleeptherapy ontwikkelt en produceert, samen met kinesisten en osteopaten, de beste matrassen voor rugpijn, schouderpijn en andere problemen.

Interesse? Doe hier snel je aanvraag voor een vrijblijvende prijs offerte met advies en ontdek zo de beste matras:

matras tegen rugpijn
matras tegen rugpijn

Heb je last van pijn in je onderrug? Zo ja, dan ben je niet de enige. Naar schatting 80% van de volwassenen heeft op een bepaald moment in zijn leven last van rugpijn. Het goede nieuws is dat er veel matrassen op de markt zijn die kunnen helpen je rugpijn te verlichten.

Hier zijn enkele kenmerken waar je op moet letten als je een nieuwe matras koopt.

Matras tegen rugpijn
matras tegen rugpijn

1. Stevigheid van de matras

Als je een nieuwe matras wilt kopen, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden. Een van de belangrijkste is echter de hardheidsgraad. De hardheid van je matras kan van invloed zijn op alles, van je comfort tot de gezondheid van je wervelkolom. Dus hoe weet je welke hardheidsgraad geschikt is voor jou?

Hoe stevigheid van een matras je slaap en gezondheid beïnvloedt

Zoals eerder gezegd kan de hardheid van je matras een grote invloed hebben op je slaapkwaliteit en je algemene gezondheid. Als je bijvoorbeeld last hebt van pijn in je onderrug, kan een te harde matras dit verergeren doordat hij niet genoeg steun biedt. Omgekeerd kan een te zachte matras ook pijn veroorzaken omdat je heupen en schouders er te ver in wegzakken. De beste matras voor rugpijn ligt meestal ergens in het midden, met een lichte neiging naar stevigheid.

De hardheidsgraad kan ook op andere manieren je slaapkwaliteit beïnvloeden. Als je de neiging hebt op je zij te slapen, kan een zachter matras comfortabeler zijn omdat het meer drukverlichting biedt. Als je op je buik of rug slaapt, kan een steviger matras beter zijn omdat het meer steun biedt. Uiteindelijk is het belangrijk om met verschillende hardheidsgraden te experimenteren om uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

De juiste hardheid voor je matras kiezen

Nu je weet hoe belangrijk stevigheid is, vraag je je misschien af hoe je de juiste stevigheidsgraad voor je behoeften kunt vinden. Hier zijn een paar tips:

  • Als je last hebt van lage rugpijn, moet je een matras zoeken dat iets steviger is, maar niet te hard. Een matras met traagschuim of een latex matras kan een goede keuze zijn, omdat ze een contour vormend en ondersteunend effect hebben zonder te stijf te zijn.
  • Als je het liefst op je zij slaapt, kies je een matras die zacht is, maar niet te zacht. Je zou een matras met een kussen of zachte vulling kunnen overwegen.
  • Als je afwisselend op je zij, buik of rug slaapt, moet je een matras met een gemiddelde stevigheid zoeken, die je zal ondersteunen, hoe je ook slaapt. Een hybride matras die zowel veren als schuim bevat kan een goede keuze zijn omdat hij zowel contour als steun geeft.
  • Vergeet niet aan comfort te denken! Welk type slaper je ook bent, zorg ervoor dat je een matras kiest dat comfortabel voor je is. De enige manier om daar achter te komen is door zelf op de matras te gaan liggen en te zien hoe hij aanvoelt.

Beste matras: combinatie van stevigheid en comfort

Zoals je ziet is stevigheid een belangrijke factor om te overwegen als je een nieuwe matras koopt, maar het is niet de enige. Comfort is ook belangrijk! We raden je aan op verschillende matrassen te gaan liggen voor je een definitieve beslissing neemt, zodat je de perfecte combinatie van stevigheid en comfort voor je behoeften kunt vinden.

Welke hardheid matras bij rugklachten
matras tegen rugpijn

2. Instelbare hardheid van de matras

Als je vaak op je zij, rug of buik slaapt, kan een instelbare hardheidsgraad een goede optie voor je zijn. Deze matrassen hebben aan elke kant een verschillende hardheidsgraad, die je kunt instellen naar hoe je ’s nachts wilt slapen. Zo krijg je altijd de juiste ondersteuning, ongeacht je slaaphouding.

Sleeptherapy Jennifer Staumont Matrassen Bosprings

3. Drukontlastingspunten

Pijn in de onderrug en je matras: het juiste evenwicht vinden tussen steun en comfort

Als je een van de vele Belgen bent die last hebben van lage rugpijn, weet je hoe slopend dat kan zijn. Een rustige slaap is vaak moeilijk als je heen en weer slingert en probeert een houding te vinden die je pijn niet verergert.

Als je goed uitgerust bent, heb je meer energie om de pijn gedurende de dag te bestrijden. Maar als je uitgeput bent van een onrustige nacht, kunnen zelfs de eenvoudigste taken een strijd worden. Daarom is het zo belangrijk dat je een matras vindt die het juiste evenwicht biedt tussen steun en comfort voor jouw behoeften.

Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een matras als je last hebt van lage rugpijn. Het eerste is de hardheidsgraad. Een te zachte matras zorgt ervoor dat je heupen en schouders naar beneden zakken, waardoor je onderrug belast wordt. Een te harde matras daarentegen biedt niet genoeg demping voor je drukpunten en kan ook leiden tot pijn in je onderrug. De sleutel is een matras te vinden dat het juiste evenwicht vindt tussen stevig en zacht.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden zijn de drukontlastingspunten. Je matras moet de druk op je heupen, schouders en hoofd opvangen terwijl je slaapt, zodat je je rug niet onnodig belast. Zoek een matras met meerdere schuimlagen die zich naar je lichaam vormen en een ideaal evenwicht van steun en comfort bieden.

Matras voor lage rugpijn

Als je last hebt van lage rugpijn, is de juiste matras van cruciaal belang voor een rustgevende nachtrust. Zoek een stevige, maar niet te stevige, matras met meerdere schuimlagen die zich naar je lichaam vormen en de druk op je heupen, schouders en hoofd verlichten.


4. Randondersteuning

Het belang van randondersteuning in een matras

Als je een van de miljoenen Amerikanen bent die last hebben van lage rugpijn, weet je hoe belangrijk rustgevende slaap is. Maar wist je dat de soort matras waarop je slaapt ook echt een verschil kan maken in de ernst van je pijn? Ja, dat is zo! Als je last hebt van lage rugpijn is een van de belangrijkste dingen die je in een matras moet zoeken de randondersteuning.

Wat is randondersteuning?

Randondersteuning is een term die de algemene steun van een matras beschrijft. Een matras met goede randondersteuning is stevig genoeg om te voorkomen dat je wegzakt of wegrolt als je op de rand zit. Dit is vooral belangrijk voor mensen met lage rugpijn, want als je op een matras slaapt die niet genoeg steun biedt, kan je pijn erger worden.

Waarom is randondersteuning belangrijk?

Als je vaak op de rand van je bed zit om je aan te kleden of schoenen aan te trekken, is randondersteuning een belangrijke eigenschap om in een matras te zoeken. Goede randondersteuning zorgt ervoor dat het hele oppervlak van de matras stabiel en vlak is, zodat je niet het risico loopt weg te zakken of te rollen als je op de rand gaat zitten. Hierdoor kan je onderrug minder pijn doen omdat je je lichaam niet in een ongemakkelijke houding hoeft te zetten.

Hoe kan ik zien of mijn matras goede randondersteuning heeft?

Een gemakkelijke manier om de randondersteuning van een matras te testen is door op de rand te gaan zitten. Als je het gevoel hebt dat je wegzakt of wegrolt, is de kans groot dat de matras geen goede randondersteuning heeft. Een andere manier om de stabiliteit van de randen te testen is door vlak bij de rand van de matras te gaan liggen en te kijken hoe goed hij je lichaamsgewicht ondersteunt. Als je het gevoel hebt dat je weg zou kunnen rollen, of als je er veel in wegzakt, is dit ook een teken dat de matras geen goede randondersteuning heeft.

Rug ondersteunende matras kopen

Als je last hebt van pijn in je onderrug, kan de keuze van een matras met goede randondersteuning een groot verschil maken voor je pijn. Als je een nieuwe matras koopt, neem dan de tijd om op de rand te gaan zitten en vlak bij de rand te gaan liggen om te testen of je goed ondersteund wordt. Als je vaak op de rand van je bed zit, zoek dan een matras die specifiek reclame maakt voor goede randondersteuning. Je onderrug zal je dankbaar zijn.

Beste matras tegen rugpijn
matras tegen rugpijn

5. Bewegingsisolatie

Het belang van bewegingsisolatie voor mensen die lijden aan lage rugpijn

Voor mensen die lijden aan lage rugpijn is bewegingsisolatie een belangrijke eigenschap om in een matras te zoeken. Bewegingsisolatie zorgt ervoor dat beweging beperkt blijft tot een bepaald deel van het bed, zodat het andere slapers op hetzelfde oppervlak niet stoort. Dit is vooral belangrijk voor wie het bed deelt met een partner of huisdier, want ’s nachts woelen en draaien kan een groot ongemak zijn.

Er zijn verschillende soorten matrassen die gekenmerkt worden door hun bewegingsisolatie, maar traagschuim matrassen worden over het algemeen als de beste beschouwd. Dat komt omdat ze zich naar je lichaam vormen, waardoor bewegingen die over het bedoppervlak worden doorgegeven tot een minimum worden beperkt. Innerspring en latex matrassen zijn ook goede keuzes, hoewel ze meestal niet dezelfde mate van contourvorming en steun bieden als traagschuim.

Als je last hebt van lage rugpijn is bewegingsisolatie een belangrijke eigenschap om in een matras te zoeken. Matrassen van traagschuim worden over het algemeen beschouwd als de beste optie wat bewegingsisolatie betreft, maar ook matrassen van innerspring en latex kunnen doeltreffend zijn. Kies je een matras met goede bewegingsisolatie, dan kun je ’s nachts zo min mogelijk woelen en draaien en een betere nachtrust hebben.

een matras tegen rugpijn kopen aan de beste prijs

Nieuwe matras tegen rugpijn kopen

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als je een nieuwe matras koopt, maar als je last hebt van rugpijn, moeten deze eigenschappen bovenaan je lijst staan. Bij de keuze van een nieuwe matras moet je letten op hardheidsgraad, drukverlaging, temperatuurregeling en bewegingsisolatie – die allemaal een groot verschil kunnen maken bij het verlichten van rugpijn.

Maak vooral gebruik van de proefbedden die fabrikanten aanbieden, zodat je elk matras in het comfort van je eigen huis kunt testen voor je een definitieve beslissing neemt. Met zo veel keuzemogelijkheden is er geen reden waarom je geen matras kunt vinden die aan al je behoeften voldoet.

Info: Beste ergonomische matras voor rugpijn – Sleeptherapy

Medische matras voor rugpijn van Sleeptherapy
matras tegen rugpijn