Beste matras tegen rugpijn kopen: Sleeptherapy

Zoek je de beste matras tegen rugpijn met medische kwaliteiten? Sleeptherapy biedt de beste matrassen aan.

Interesse? Doe hier snel je aanvraag voor een vrijblijvende prijsofferte en wij kijken samen welke matras het beste aan uw behoeften voldoet:


Matras tegen rugpijn kopen | Prijzen & Info:

Stap 1 van 2


matras tegen rugpijn kopen

Beste matras tegen rugpijn

Er zijn veel mogelijke factoren die tot chronische rugpijn kunnen leiden: een slechte houding, spierspanning, zwaarlijvigheid, stress en diverse ziekten. En uw matras kan beïnvloeden of u de dag begint met meer of minder pijn dan u had toen u ging slapen. In deze gids laten wij u zien hoe u de beste matrassen voor verlichting van rugpijn kunt vinden. We bespreken veel voorkomende oorzaken van rugpijn, functies die de pijn kunnen verlichten, en andere slaapmiddelen en methoden die u kunnen helpen uw pijn te verlichten.

Wat kan rugpijn veroorzaken?

Er is geen eenduidige oorzaak voor chronische rugpijn, en de kans daarop neemt toe met de leeftijd, veranderingen in levensstijl en veroudering van het lichaam.

Enkele van de vele mogelijke oorzaken van rugpijn buiten de slaap zijn:

 • Slechte lichaamshouding of lichamelijke conditie
 • Overbelasting van spieren of ligamenten
 • Herhaaldelijk en langdurig zitten
 • Het verkeerd tillen van zware voorwerpen
 • Overmatig gebruik
 • Gebarsten of uitpuilende tussenwervelschijven in de wervelkolom
 • Zwaarlijvigheid
 • Roken
 • Stress en bezorgdheid
 • Onderliggende aandoeningen zoals skeletafwijkingen, artritis of osteoporose
Beste matras tegen rugpijn kopen
Beste matras tegen rugpijn kopen

Is mijn matras de oorzaak van mijn rugpijn?

Als u ooit ’s morgens wakker bent geworden met rugpijn, zal het u niet verbazen dat een slechte matras en slechte slaapgewoonten chronische rugpijn kunnen veroorzaken of verergeren. Een nacht doorgebracht met woelen en draaien in een oncomfortabel bed kan bestaande verwondingen of pijn verergeren.

Niet alleen wordt u wakker met pijn, maar het kan ook zijn dat uw matras moet worden vervangen als:

– Het is uitgezakt of heeft knobbels gevormd

– Je wordt moe wakker, ook al ben je goed uitgerust

– Je allergiesymptomen worden ’s morgens erger

– U kunt ook met pijn wakker worden als uw matras niet bij uw slaapstijl past.

Zijslapers hebben een zachter matras nodig dan rugslapers en buikslapers hebben een steviger matras nodig dan rugslapers. Rugpijn kan een vicieuze cirkel worden, omdat slecht slapen ertoe kan leiden dat u met pijn wakker wordt, terwijl de pijn u belet in slaap te vallen en ongestoord te blijven. Maar u kunt het heft in eigen handen nemen door uw slaapgewoonten te veranderen en zo uw algehele gezondheid te verbeteren.

Beste matras tegen rugpijn kopen

Praat met een expert

Het is een goed idee om eerst naar uw arts of een erkende chiropractor te gaan om te bespreken wat uw precieze symptomen zijn en of u naar een chiropractor moet gaan om ze te verhelpen. Vraag wat u kunt doen om uw rugpijn te verminderen en te verlichten, zoals het verminderen van uw gewicht of het aanpassen van uw lichaamsbeweging en dieet.

Een deskundige moet u kunnen helpen uitzoeken welke factoren in uw leven bijdragen tot uw rugpijn en manieren kunnen voorstellen om hun invloed te verminderen. Vraag ook welk advies zij hebben voor uw slaaphoudingen en welke matrassen volgens hen het beste zijn.

U hebt misschien van andere patiënten gehoord wat voor hen heeft gewerkt en wat niet. U moet onmiddellijk een arts raadplegen als uw rugpijn gepaard gaat met symptomen zoals koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies of blaasproblemen.


Wat moet je in een matras zoeken?

Waar moet u op letten bij het kiezen van een matras om uw rugpijn te verlichten? Bedenk welk type matras u wilt. Er zijn vier hoofdtypen: Traagschuim, latex, binnenvering en hybride. Elk van deze types bevat verschillende materialen en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Er zijn natuurlijk ook andere soorten matrassen op de markt, maar elk ander type bed, zoals een futon of luchtmatras, zal waarschijnlijk niet de ondersteuning en pijnverlichting bieden die nodig zijn voor een betere nachtrust.

Van de vier soorten zijn traagschuim en latex het populairst bij klanten met rugpijn, omdat zij zich kunnen aanpassen aan de rondingen van het lichaam, met name de wervelkolom.

De wervelkolom heeft vier krommingen: één in de nek, één in het midden van de rug en twee in de onderrug

Uw perfecte matras moet zich aan alle vier de rondingen aanpassen, zodat de wervelkolom goed is uitgelijnd. Als u eenmaal een materiaal hebt gekozen, kunt u nadenken over de hardheidsgraad die u voor uw matras wilt. U hebt misschien het idee dat voor de behandeling van rugpijn een steviger bed beter is.

Dit is echter niet helemaal waar. Bij het bepalen van de hardheid die voor u het beste is, moet ook rekening worden gehouden met uw lichaamsgewicht. Zwaardere slapers hebben een steviger matras nodig, terwijl lichtere mensen de voorkeur geven aan een zachter matras.

U moet ook rekening houden met uw favoriete slaaphouding, want dit zal bepalen welk materiaal en welke hardheidsgraad van de matras u de beste nachtrust zal geven.

Het juiste bed is voor iedereen anders. Het kost tijd, talloze vergelijkingen en een beetje experimenteren om uit te vinden wat het beste bij u past. Het zal de moeite waard zijn om niet alleen een goede nachtrust te hebben, maar om vele nachten zalig te slapen.

Beste matras tegen rugpijn kopen

Soorten matrassen

Het type matras dat u wenst, is het eerste punt dat u moet overwegen bij de aankoop van een nieuw bed. Elk van de vier onderstaande soorten matrassen kan enige verlichting bieden bij chronische rugpijn.

Traagschuim matras

Traagschuim dankt zijn naam aan zijn vermogen om zich naar de vorm van het lichaam te vormen en de druk te verminderen. Het materiaal voorkomt de overdracht van bewegingen, wat essentieel is voor onrustige slapers.

Traagschuim matrassen hebben een bovenlaag van traagschuim en daaronder een of meer lagen van meer ondersteunend schuim. Traagschuim van hoge kwaliteit wordt door velen beschouwd als de beste keuze voor het verlichten van chronische rugpijn, omdat het zich naar het lichaam voegt en tegelijk demping en steun biedt. De bredere delen van het lichaam, zoals de heupen en schouders, hebben ruimte om in te zakken.

De smallere delen van het lichaam, zoals het middel en de voeten, liggen daarentegen bovenop de matras. Een nadeel van traagschuim is dat het materiaal warmte vasthoudt, wat betekent dat u ’s nachts wakker kunt worden op een matras die te warm is geworden om comfortabel te zijn.

Veel merken lossen dit probleem op door een koelmiddel toe te voegen, zoals een koelgel of ander koelmateriaal zoals grafiet of koper. Er is een breed scala aan traagschuimmatrassen op de markt. Ze zijn niet allemaal hetzelfde en ze zijn niet allemaal even goed gemaakt.

Wij raden u aan de informatie over het bed en de klanten beoordelingen grondig te lezen alvorens er een te kiezen.

Latex matras

Latex is een materiaal dat elastischer is dan het gemiddelde traagschuim. Het materiaal veert gemakkelijk terug in vorm en heeft een duurzame structuur die zorgt voor een matras met een lange levensduur die bestand is tegen diepe indrukken van het lichaam.

De structuur van een latex matras heeft echter als nadeel dat het van nature stevige bedden zijn. Zachtheid en voldoende aanpassing aan het lichaam zijn belangrijk voor mensen met rugpijn die een comfortabele nachtrust willen. Sommige merken lossen dit probleem op door een kussen aan de latex matras toe te voegen.

Een ander nadeel van een latex matras is dat het de beweging niet zo goed isoleert als een matras van traagschuim, wat te wijten is aan de extra elasticiteit van het latex. Als u beweegt in uw slaap of een bed deelt, kunt u beter niet kiezen voor een latex matras.

Matras met binnenvering

Je hebt als kind waarschijnlijk op een matras met binnenvering geslapen. Het is een traditionele matras die vandaag de dag nog steeds bestaat, ook al zijn andere soorten matrassen populairder geworden. In een binnenveringmatras worden veel verschillende spiraalsystemen gebruikt.

Er zijn twee-in-één coils, geschakelde coils, pocket coils en vele andere. Wij bevelen pocket spoelen aan omdat elke spoel is gewikkeld voor een betere isolatie tegen beweging.

Een verende kern kan rugpijnpatiënten helpen. Dit type matras is echter niet zo aanpasbaar als andere bedden en biedt misschien niet de specifieke ondersteuning die nodig is om chronische pijn te verlichten.

Als u een binnenveringmatras overweegt, let dan op het aantal veren en de constructie van de veren. Als het aantal veren minder dan 300 bedraagt, is het onwaarschijnlijk dat het de steun biedt die uw lichaam nodig heeft.

Hybride matras

Een hybride matras biedt een combinatie van demping en veerkracht. U zult niet zo diep wegzakken als in een bed met alleen schuim, maar de bovenste schuimlaag reageert nog steeds voldoende om zich aan uw lichaam aan te passen en de druk te verlichten.

Fabrikanten kunnen de spoelen van een hybride matras concentreren om ondersteuning te bieden op specifieke plaatsen zoals het hoofd, de schouders, de rug, de heupen en de voeten. Een nadeel van een hybride matras is dat het een van de duurdere bedden op de markt kan zijn, omdat het gemaakt is van een mengsel van hoogwaardige materialen.

Als u een krap budget hebt, is een hybride bed misschien niet de juiste matras voor u. Voor uw comfort raden wij een hybride matras aan met een toplaag van ten minste 2 cm.

U moet ook de constructie van de matras zorgvuldig controleren om er zeker van te zijn dat het een echte hybride matras is wanneer u hem koopt, want de term kan als een gemakkelijke marketingtruc worden gebruikt. Een echte hybride heeft ten minste 2 tot 3 cm schuim samen met het binnenveringssysteem.

Beste matras tegen rugpijn kopen

Hardheid van de matras

Stevigheid heeft meer te maken met het gevoel van een matras dan met de meetbare dichtheid, dus het kan enigszins subjectief zijn. Het is belangrijk om te weten welke hardheidsgraad voor u geschikt is, want dat kan het verschil uitmaken tussen een rustige nachtrust en wakker worden met meer pijn.

De hardheidsgraad wordt door de fabrikanten meestal gemeten op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 het zachtst en 10 het stevigst is, hoewel de meeste matrassen tussen 3 en 8 liggen.

De meeste matrassen liggen tussen 3 en 8. Matrassen aan beide uiteinden zijn meestal onpraktisch, te stevig of te zacht voor de meesten. Ter herinnering: uit onderzoek is gebleken dat een matras met gemiddelde hardheid een goede keuze is voor mensen met rugpijn.

Misschien wilt u iets zachters als u een zijslaper bent, of iets stevigers als u een rug- of buikslaper bent die extra ondersteuning nodig heeft. We hebben al eerder gezegd dat u bij het zoeken naar een matras rekening moet houden met uw lichaamsgewicht.

Stevigere matrassen zijn beter voor zwaardere mensen van meer dan 150 kg. Lichte slapers die minder dan 60 kg wegen, hebben een zachtere matras nodig.


Meer dan alleen een matras om over na te denken

Een nieuwe matras is niet de enige maatregel die u kunt nemen om uw rugpijn te verlichten terwijl u slaapt. Als u aarzelt om een nieuwe matras te kopen, ook al is uw huidige matras nog goed, kunt u als eerste stap een matrasbeschermer kopen. Als u daarentegen bereid bent te investeren in het voorkomen en verlichten van toekomstige pijn, moet u bij de aankoop van matrassen op zoek gaan naar verstelbare lattenbodems.

Matras toppers

Als uw huidige matras te stevig is of geen traagschuimbed is, kan het verstandig zijn een matras-topper te proberen in plaats van een nieuw matras te kopen, of het kan iets zijn om te overwegen als u met een krap budget winkelt.

Een goede matras-topper is natuurlijk veel goedkoper dan een nieuw matras kopen. Als uw matras nog in goede staat is, maar een beetje te hard naar uw zin, kan dit een geweldige manier zijn om het comfort te verbeteren en de pijn te verlichten zonder de kosten te verhogen.

Kies een traagschuim matras topper die tussen de 1½ en 2½ cm dik is. Natuurlijk biedt een schuimtopper niet alle voordelen die een nieuwe traagschuim- of latex matras zou bieden. Een schuimmatras biedt meer drukverlichting en een langere levensduur dan een eenvoudige topper.

Het is misschien beter om een matras-topper te beschouwen als een eerste stap om u te helpen beslissen wat u van een toekomstig matras wilt. Het is een goede manier om uzelf vertrouwd te maken met hoe het is om op traagschuim te slapen om beter te kunnen beslissen of het geschikt is voor u.

Voordat u een topper kiest, moet u controleren of uw matras niet is doorgezakt of zichtbaar is ingedeukt. De topper past zich aan de vorm van de matras aan. Dus een matras zonder ondersteuning betekent een topper met weinig ondersteuning.

Verstelbare lattenbodems

Naast een nieuwe matras moet u ook overwegen een verstelbare lattenbodem aan te schaffen. Verstelbare lattenbodems bieden u een slaapervaring op maat.

De basis kan uw gewrichten en wervelkolom beter ontlasten door het hoofdgewricht of gewichtloosheid. Een verstelbare voet kan uw gewicht beter verdelen en drukpunten verlichten.

Dit is echter geen impulsaankoop. Verstelbare lattenbodems kunnen een paar honderd tot enkele duizenden euro kosten. U moet de kenmerken van elk frame te weten komen.

Traagschuim- en latexmatrassen zijn het meest geschikt voor verstelbare lattenbodems, terwijl hybride en binnenveringmodellen misschien niet de flexibiliteit bieden die u voor lattenbodems nodig hebt.

Beste matras tegen rugpijn kopen

Andere dingen om te overwegen

We weten dat we u al veel hebben gegeven om rekening mee te houden, maar er zijn nog een paar punten waarmee u rekening moet houden als u op zoek bent naar een matras.

Slaapposities

Het is goed om uw slaaphouding te kennen om te zien hoe die bijdraagt tot uw rugpijn of deze verlicht, en om te weten welke matrashardheid voor u het beste is. Een goede nachtrust wacht op u als u uw slaapbehoeften wat beter begrijpt.

Zijslapers

Zijslapen is de meest voorkomende slaaphouding en heeft veel voordelen voor de gezondheid. Door bijvoorbeeld op uw rechterzij te gaan liggen, kan de druk op de hartspieren tijdens de slaap worden verminderd. Zijslapers kunnen wakker worden met lage rugpijn als hun matras niet stevig genoeg is om hun ruggengraat in zijn natuurlijke positie te houden.

Zij kunnen ook wakker worden met schouder- en heuppijn, omdat de druk zich op deze gebieden concentreert wanneer u op uw zij slaapt. Als u een kussen tussen uw benen legt en uw benen iets naar uw borst trekt, kan dit de pijn verlichten terwijl u slaapt.

De beste hoofdkussens voor zijslapers zijn kniekussens, bodykussens en contourkussens. De beste matras voor zijslapers ligt tussen zacht en medium om de perfecte combinatie van zachtheid en ondersteuning te bieden. Zoek naar aanwijzingen van gezoneerde steun.

Wij bevelen traagschuim matrassen ten zeerste aan voor zijslapers.

Slapen op je rug

Slapen op uw rug is een goede houding om uw ruggengraat in zijn gezonde en natuurlijke stand te houden, hoewel het snurken en slaapapneu kan verergeren.

Als rugslaper zult u waarschijnlijk de voorkeur geven aan een matras met een gemiddelde stevigheid. Een te stevig bed drukt tegen uw ruggengraat en laat de kromming van uw onderrug achter zonder de steun die het nodig heeft. Een te zacht bed kan er echter toe leiden dat uw heupen onder uw dijen wegzakken, waardoor ongewenste druk op uw onderrug ontstaat.

Als u een rugslaper bent, leg dan een kussen onder uw knieën voordat u gaat slapen om de druk op uw onderrug te verminderen. En gebruik een plat kussen in plaats van een dik kussen om uw hoofd en nek te ondersteunen.

Slaap op je buik

Als u last heeft van chronische lage rugpijn en de neiging heeft op uw buik te slapen, raden wij u aan zo snel mogelijk van slaaphouding te veranderen.

Slapen op uw buik kan chronische rugpijn verergeren. Als u op uw buik slaapt, verschuift uw zwaartepunt naar uw bovenlichaam, wat uw ruggengraat onnodig belast.

Uw maag en heupen kunnen te ver in de matras wegzakken, waardoor een ongemakkelijke kromming ontstaat die druk uitoefent op uw wervelkolom.

Bovendien moeten veel buikslapers hun nek op hun zij draaien om te ademen, een onnatuurlijke houding die de ruggengraat zwaarder belast en ertoe kan leiden dat ze wakker worden met nekpijn. Wij begrijpen dat het een grote aanpassing kan zijn en dat slapen op uw rug of zij in het begin misschien niet comfortabel is.

Maar u zult al snel een verbetering merken in uw slaapkwaliteit en ongemak. Als u graag op uw buik slaapt, moet u een stevige matras kiezen.

Een zachte matras zorgt ervoor dat uw heupen te diep wegzakken en uw wervelkolom te veel wordt uitgerekt. Leg een kussen onder uw onderbuik en laat uw hoofd op een dun kussen rusten of doe het helemaal zonder kussen.

Oefeningen tijdens de slaap

Veel slapers houden het niet bij één slaaphouding, maar wisselen die gedurende de nacht af. Als dit op u van toepassing is, dan bent u een combinatie slaper.

Noteer in welke houding u in slaap valt en in welke houding u wakker wordt. U moet een matras vinden die een goed compromis vormt tussen de individuele ligkenmerken, bijvoorbeeld een matras met een gemiddelde hardheid tot een grotere hardheid.

Een matras dat is ontworpen om bewegingsoverdracht te beperken of te isoleren is ook een goede keuze, aangezien u ’s nachts veel zult bewegen.

Slaaptests en garanties

Als u ervoor kiest om uw rugpijn te verlichten met een nieuw matras, is het goed om niet alleen te letten op de eigenschappen van het matras, maar ook op de slaaptest en de garantie die u krijgt. Beide zijn een maatstaf voor de kwaliteit van de matras, want een lange proefslaap en een garantie tonen aan dat een bedrijf vertrouwen heeft in zijn matrassen.

Garantie

Het is raadzaam de garantie zorgvuldig te lezen om te zien wat onder de garantie valt en wat niet, en wat de garantie ongeldig maakt.

Defecten die gewoonlijk onder de garantie vallen zijn

– verzakking

– Scheuren of barsten in het schuim

– Scheuren in de bekleding

Veel matrassen hebben een garantie van 10 jaar.

Sommige merken bieden dekking voor nog een paar jaar. Wij raden ten zeerste af om een matras te kopen waar geen garantie op zit. Beschouw het als een waarschuwing dat het bedrijf geen vertrouwen heeft in zijn product als het niet bereid is te garanderen dat een product dat jarenlang zou moeten meegaan, dat ook doet.

De beste matras tegen rugpijn

Kies een matras van Sleeptherapy met medische eigenschappen. Je slaapt ongeveer een derde van de dag. Dat is heel wat tijd die je in bed doorbrengt. Daarom mag het belang van een goede matras niet worden onderschat. Het heeft immers een directe invloed op uw gezondheid.

Rug- en schouderklachten

Wordt u regelmatig wakker met één of meer van de volgende klachten?

 • Pijn in de onderrug
 • Pijn in de schouder
 • Pijn in de nek
 • Pijn in de heupen

Als deze pijnen vooral ’s morgens optreden, is de kans groot dat het ongemak door uw matras wordt veroorzaakt of verergerd. Misschien hebt u een oude matras die versleten is, of misschien hebt u een koopje gekocht dat uw lichaam niet de ondersteuning biedt die het nodig heeft.

Een goede matras geeft u precies die ondersteuning, zodat uw rug altijd in zijn natuurlijke S-bocht ligt.


Zachte matras of harde matras?

Of u een zachte of een harde matras wilt, hangt natuurlijk af van uw lichaam en uw voorkeuren. Een goede matras mag echter niet te zacht zijn. Het kan voor korte tijd comfortabel zijn, maar omdat het uw lichaam niet ondersteunt, zult u vroeg of laat ongemak krijgen.

Natuurlijk slaapt u niet goed op een te harde matras, maar het is meestal beter om te kiezen voor een model dat redelijk stevig is. Om comfortabel te zijn, zijn er matrassen met comfortzones.

De comfortzones zijn iets zachter, wat betekent dat uw schouders en heupen geen pijnlijke drukpunten zullen ondervinden. Deze goede matrassen kosten iets meer, maar ze verlichten of voorkomen bepaalde ongemakken en zorgen voor een goede nachtrust. Dit is natuurlijk ook belangrijk.

Een goede nachtrust

U wilt niet alleen wakker worden zonder rugpijn, maar u wilt ook comfortabel kunnen slapen. Daarvoor heb je een goed matras nodig. Een goede nachtrust is absoluut geen overbodige luxe, want het kan veel problemen voorkomen.

Mensen die slecht slapen hebben een verhoogd risico om ziek te worden:

– Klachten over vermoeidheid

– stemmingswisselingen

– stress

– Burnout

– Depressie

De meeste van deze problemen zijn niet alleen te wijten aan een slechte nachtrust, maar slapeloze nachten zijn zeker een factor die ertoe bijdraagt. Meer dan genoeg reden dus om te investeren in een goede matras tegen rugpijn, zodat u elke ochtend fris wakker wordt.

Als u goed slaapt, stapt u gemakkelijker met het juiste been uit bed, en bent u positiever en productiever. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je huisgenoten, vrienden en collega’s. En als je de dag doorkomt zonder rugpijn, is dat ook goed.

Koop een ergonomisch matras

Wil je echt een goed matras? Kies dan voor een ergonomisch matras. Het is een investering, maar u zult er veel profijt van hebben. Een ergonomisch matras is beter voor uw gezondheid.

Beste matras tegen rugpijn kopen

Hoe vind je een goed matras?

Bent u ervan overtuigd dat het kopen van een goed matras belangrijk is? Dat is mooi, maar u vraagt zich misschien af hoe u een goed matras kunt vinden en kopen.

Omdat de keuze van een matras van meerdere factoren afhangt, kunt u zich het beste persoonlijk laten adviseren door een van de specialisten van Sleeptherapy. Uw gewicht, voorkeuren en slaaphouding spelen allemaal een rol bij de keuze.

Beste matras tegen rugpijn kopen