Beste matras rugpijn: vaak gestelde vragen

Staat u vaak op met pijn in de rug? Bij Sleeptherapy ontwikkelen we matrassen voor rugpijn. De beste matrassen voor rugpijn vindt u bij ons.

Hebt u interesse in onze matrassen tegen rugpijn? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontvang een prijsofferte met advies op maat:


Beste matras tegen rugpijn in België | Prijzen & Info:

Stap 1 van 2


Beste matras tegen rugpijn

De beste matras tegen rugpijn

De beste matras tegen rugpijn?

U heeft een medium stevig hybride matras nodig, gemaakt van traagschuim of latex. Een kwaliteitsmatras kan wonderen doen om uw rugpijn te verlichten en de druk te verlichten en de ondersteuning te bieden die u nodig hebt voor een rustgevende nachtrust. Een matras kopen is een belangrijke en dure beslissing, en de verkeerde matras kopen kan zeer negatieve gevolgen hebben, weet ik uit ervaring. Als u uw matras niet goed ondersteunt, kan dat tot de volgende problemen leiden: Pijn in de onderrug, chronische pijn, spierspasmen, bulging/discus herniatie, ischias, spinale instabiliteit, facetsyndroom, een slechte rug of andere rugproblemen. Deze kwalen kunnen worden vermeden door op de juiste matras te slapen, maar het vinden van de juiste matras tegen rugpijn is niet altijd eenvoudig. Gelukkig kennen wij de fouten die patiënten maken, en kunnen wij u in de juiste richting wijzen.

Lees verder om de beste matrassen tegen rugpijn te ontdekken.


Beste matras rugpijn
Beste matras rugpijn

Voordat u een matras koopt voor uw rugpijn

Wilt u een medische matras kopen om uw slaaphouding te verbeteren of om een slaapstoornis te verhelpen?

1. toestand van de slaap

Pijn in middenrug en onderrug

Als u last heeft van middenrugpijn, lage rugpijn of een specifieke aandoening in deze gebieden, dan is deze rubriek voor u bestemd. Andere aandoeningen van de onderrug zijn: Ischias, facetsyndroom, wervelkolominstabiliteit, discusprotrusie/regressie, gewrichtsdisfunctie, spierspasmen, scoliose en degeneratieve discusziekte (artritis). Als u aan een van deze aandoeningen lijdt, is een ondersteunende matras van het grootste belang. Als u op zoek bent naar een ondersteunende matras tegen rugpijn, moet u een materiaal kiezen dat responsief is en de rondingen in het midden en de onderrug op hun plaats houdt, maar toch comfortabel is. Een ondersteunende matras moet u omhelzen en u niet opslokken. Er is geen beter materiaal voor ondersteuning dan traagschuim of latex.

Heup- en schouderpijn

Als u last heeft van heuppijn, schouderpijn of andere verwante aandoeningen zoals thoracic outlet syndroom, rotator cuff impingement, schouder en heup osteoartritis, scheuren en tendonitis, heup en schouder vervangingen en bursitis, dan heeft u een matras nodig die drukverlagend werkt. Al deze aandoeningen treffen delen van het lichaam die buiten het lichaam uitsteken (schouders en heupen). Deze gebieden hebben drukverlichting nodig van de constante stress waaraan spieren, ligamenten en gewrichten dagelijks worden blootgesteld. De beste matrassen om de druk op de schouders en heupen te verlichten zijn meestal latex- of traagschuimmatrassen.

Hete slaper of koude slaper

Als je een warme slaper bent en op zoek bent naar een koeler matras, dan is latex iets voor jou. Latex is minder dicht en meestal een open-cellig materiaal. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en een koelere slaap. Als u koud slaapt en op zoek bent naar een matras die warm blijft, dan is traagschuim iets voor u. Het is meestal een dichter materiaal dat de warmte in de matras vasthoudt en u de hele nacht warm houdt.

2. de slaappositie

Rugslaper met rugpijn

Als u een rugslaper met rugpijn bent, moet uw matras uw onderrug en middenrug ondersteunen. De steun verlicht rugpijn door uw spieren, gewrichten en tussenwervelschijven de rust en het herstel te geven die ze nodig hebben. Zonder steun moeten uw spieren de hele nacht werken om een wervelkolom te ondersteunen die toch al elke dag onder druk staat. Ondersteuning lijnt de wervelkolom goed uit, en om ondersteuning te krijgen heb je een stevige matras nodig. De gebogen delen van ons lichaam (onderrug en delen van de middenrug) hebben steun nodig. U wilt dat uw matras druk uitoefent op deze plaatsen om uw wervelkolom in de juiste positie te houden. Het beste materiaal hiervoor is een hybride traagschuim of latex.

Zijslapers met rugpijn

Als u een zijslaper met rugpijn bent, is het belangrijk dat uw matras zacht genoeg is om drukpunten te ontlasten. U wilt een matras die drukverlichting biedt op de delen van uw lichaam die uitsteken. De gewrichten in uw heupen en schouders staan elke dag onder constante druk. Ze moeten ontlast worden, vooral als je op je zij ligt. Het beste materiaal om de oppervlaktedruk te verlichten is traagschuim of latex.

Buikslapers met rugpijn

Als u een buikslaper bent en rugpijn hebt, kunt u het beste niet meer in deze houding slapen. Uw spieren moeten de hele nacht werken om uw lendenwervelkolom te ondersteunen en uw hoofd is de hele nacht naar één kant gekanteld. U belast uw wervelkolom en spieren voortdurend en uw wervelkolom is niet goed uitgelijnd. Als u op uw rug of zij in slaap valt en uiteindelijk op uw buik terechtkomt, moet u uw slaappatroon veranderen.

Hier zijn twee tips over hoe u dit kunt doen:

Tip 1: Als u op uw rug ligt, probeer dan te slapen met een kussen onder uw knieën. Dit maakt het moeilijker voor u om midden in de nacht om te rollen en is zelfs goed voor uw lendenwervelkolom. Hij past zich aan de natuurlijke kromming van uw onderrug aan, verlicht de druk op uw lendenwervelkolom en geeft u meer steun.

Tip 2: Probeer op uw zij te slapen met een kussen tussen uw benen. Dit maakt het ook moeilijker om om te draaien. Het voorkomt ook dat uw benen naar binnen draaien en verlicht de drukpunten op uw heupen en SI-gewrichten.

Veel gestelde vragen over matrassen en rugpijn

Welke matras bevelen artsen aan bij rugpijn?

De beste matrassen voor rugpijn die artsen over het algemeen aanbevelen zijn van hybride traagschuim of latex. De hardheid van de matras hangt echter af van uw slaaphouding. Het wordt aanbevolen om op een stevige matras te slapen die steun biedt aan rug- en buikslapers. Als u een zijslaper bent, wordt een matras met een gemiddelde stevigheid aanbevolen als u rugpijn hebt, anders kunnen de drukpunten op uw schouders en heupen te groot zijn.

Welke hardheid van een matras is het beste tegen lage rugpijn?

Een stevige matras of een matras met een gemiddelde hardheid wordt meestal aanbevolen om pijn in de onderrug te verminderen. Zorg ervoor dat het een hybride matras is. Een hybride matras van traagschuim of hybride latex wordt aanbevolen, omdat beide een evenwicht bieden tussen stevige ondersteuning en drukverlaging, wat gunstig is voor rugpijn.

Welk type matras is het beste voor een slechte rug?

Rugslapers met pijn hebben baat bij een stevig matras tegen rugpijn omdat het extra ondersteuning biedt. Zijslapers hebben baat bij een matras met een gemiddelde hardheid omdat het de druk verlicht. De mate van vastheid hangt ook af van de specifieke diagnose of aandoening. Over het algemeen is een hybride matras met gemiddelde hardheid, pocketveren en verschillende lagen traagschuim of latex, geschikt voor de meeste aandoeningen, zoals chronische rugpijn of een slechte rug.

Waarom doet mijn rug pijn als ik wakker word?

Als u last heeft van chronische rugpijn of ’s ochtends last heeft van uw rug, is het misschien tijd voor een nieuwe matras.

Ten eerste, kunt u de hele nacht doorslapen of wordt u gewekt door uw rugpijn? Als de pijn de kwaliteit van uw slaap beïnvloedt, is dat een teken dat uw matras het probleem is.

Ten tweede, controleer de leeftijd van uw matras. Als een matras 6-8 jaar oud is, is het tijd voor vervanging.

Ten derde, is uw matras in het midden doorgezakt? Als uw matras niet de juiste uitlijning van de wervelkolom ondersteunt, zult u voortdurend woelen en draaien, wat een rustgevende slaap in de weg staat. Zoek een nieuwe matras met het juiste comfort en de juiste ondersteuning om uw wervelkolom in de juiste positie te houden.

Tot slot, in welke positie slaap je? De twee beste slaapposities zijn de rugligging en de zijligging. Als u een rugslaper bent, leg dan een bolster of kussen onder uw benen om uw onderrug plat te maken en meer comfort en steun te bieden.

Zijslapers kunnen het beste een kussen of bolster tussen hun benen leggen om de drukpunten op hun heupen te verlichten.

Als u tot de conclusie komt dat uw rugpijn door uw matras wordt veroorzaakt, moet u op zoek gaan naar matrassen tegen rugpijn om te voorkomen dat uw aandoening chronische pijn wordt.

Is het beter om op een harde of een zachte matras te slapen tegen rugpijn?

Geen van beide! Het is het beste om op een matras met een gemiddelde hardheid of een stevige matras te slapen. Een harde matras is niet hetzelfde als stevig. Een stevig matras kan uw rugpijn juist verergeren omdat uw drukpunten niet goed worden ontlast. Een stevige matras biedt evenveel steun als drukverlaging. In een matras wordt dit bereikt door een comfortabele toplaag, gevolgd door een stevige latex of schuimlaag voor ondersteuning, en ten slotte duurzame pocketveringmatrassen zoals die gevonden worden in hybride matrassen van hoge kwaliteit. Dit geeft u het evenwicht dat u nodig heeft om uw rugpijn te verlichten.

Welke slaaphouding is het beste voor mensen met lage rugpijn?

Als u last heeft van uw onderrug, moet u op uw rug slapen, bij voorkeur met een bolster onder uw benen. Hierdoor worden uw spieren, tussenwervelschijven en gewrichten ’s nachts beter ondersteund, wat uiteindelijk uw lage rugpijn zal verminderen en u een rustiger nachtrust zal geven.

Wat is beter? Latex of traagschuim matrassen tegen rugpijn?

Dat hangt af van het soort rugpijn dat u heeft. Als u pijn in de onderrug heeft, kunt u het beste matrassen van traagschuim met een gemiddelde of gemiddelde hardheid kiezen. Rug- en buikslapers kiezen ook best voor traagschuim. Als u last heeft van schouder- of heuppijn of op uw zij slaapt, zult u meer baat hebben bij latex hybride matrassen. Een latex hybride matras reageert snel genoeg om u de juiste uitlijning van de wervelkolom te geven als u op uw zij slaapt.

Beste matras rugpijn
Beste matras rugpijn

Wat zijn de voordelen van een nieuwe matras bij rugpijn?

Slapen op een nieuwe matras kan rugpijn helpen verminderen door de wervelkolom goed te ondersteunen en een goede slaaphouding te bevorderen. Een nieuwe matras kan helpen drukpunten te verlichten en het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, waardoor het ongemak vermindert en de ruggengraat beter wordt uitgelijnd.

Hoe kan een nieuwe matras helpen bij rugpijn?

Een nieuwe matras kan helpen bij rugpijn door ondersteuning en comfort te bieden die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. Een nieuwe matras kan helpen drukpunten te verlichten en het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, waardoor het ongemak vermindert en de ruggengraat beter wordt uitgelijnd. Bovendien kan een nieuwe matras een comfortabeler en meer ondersteunend slaapoppervlak bieden, wat bijdraagt aan een goede slaaphouding en de kans op rugpijn vermindert.

Wat moet ik zoeken in een matras voor rugpijn?

Als je een matras voor rugpijn zoekt, moet je er een zoeken die stevige ondersteuning biedt en zich voegt naar de natuurlijke vorm van je lichaam. Een te zachte of te stevige matras kan drukpunten en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom veroorzaken. Daarom is het belangrijk een matras te vinden die de juiste balans biedt tussen ondersteuning en comfort. Je moet ook letten op het type matras, want verschillende soorten zoals traagschuim of binnenvering bieden verschillende niveaus van ondersteuning en comfort.

Hoe lang moet ik wachten om te zien of een nieuwe matras me helpt tegen mijn rugpijn?

Het kan enige tijd duren om aan een nieuwe matras te wennen. Daarom is het belangrijk jezelf een paar weken de tijd te geven om uit te vinden of het helpt bij je rugpijn. De meeste mensen voelen de voordelen van een nieuwe matras na een paar weken, maar voor sommigen kan het langer duren. Als je na een paar weken geen verbetering merkt, moet je een andere matras of slaaphouding overwegen. Het is ook een goed idee om een arts of chiropractor te bezoeken als je rugpijn aanhoudt, want zij kunnen je advies en behandelingen geven voor jouw specifieke behoeften.


Beste matras rugpijn